maanantai 31. toukokuuta 2010

http://kaupunkiviljely.fi/

Mainoskatko:
http://kaupunkiviljely.fi/

ONNEA ANNA!

Arvonta on päättynyt, ja onnetar suosi perinteisessä lappuarvonnassa nimim. Annaa!
Kiitos todella paljon kaikille osallistuneille mukavista kommenteista!!! :-)

Anna, laitatko yhteystietosi minulle osoitteeseen partsipuutarhuri(at)yahoo.com, niin postitan palkinnon, joka on siis tämä teos:
  

Kirjan esittelyyn TÄSTÄ 

sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Pikaiset palstakuulumiset

... ja taas ilman kuvia. Tällä kertaa kusahti kameran akku - kun en muistanut laittaa sitä päivällä laturiin - ja se oli sitten siinä. Harmillista, sillä olisi mukava taltioida koko palstan rakentaminen vaihe vaiheelta ihan muistin varalle myös ensi kevättä varten, mutta minkäpä laholle päälleen ihminen mahtaa.

Eilinen päivä menikin kokonaan sekä variksille, että harakoille, koska sää oli aivan joutava. Yhdeksän astetta, vettä ja tuulta. Palstalla käväisin vain katsomassa, että kamat ja harsot olivat paikoillaan.

Tänään sää kuitenkin suosi ja puuhastelin pikkuipanan kanssa kauniissa auringonpaisteessa pari tuntia. Istutin esikasvatetut auringonkukat, sipulit ja kylvin porkkanat. Porkkanat pistin multiin kiisselissä. Ai, mikä kiisseli? Eli keitetään vedestä ja perunajauhosta löysähkö kiisseli, annetaan jäähtyä ja sekoitetaan joukkoon porkkanansiemenet. Tämä mössö pursotetaan sitten kylvövakoon. Idea on siinä, että koska porkkanansiemenet ovat niin olemattoman pieniä, niitä tulee helposti kylvettyä turhan tiheään, jolloin pitää myös ahkerasti harventaa. Kun siemenet kylvää kiisselissä, ne saa kylvetyä tasaisemmin. Lisäksi kiisseli siemenen ympärillä auttaa siemenen rivakampaan kasvuun, sillä se luovuttaa hyvin kosteutta. Toivottavasti homma toimii!

Vihannespenkkien lisäksi muokkasin kaksi suurehkoa kesäkukka-aluetta, johon toiseen kylvin jo kosmoskukan, aurankukan, sekä kirjokakkaran. Toiselle suuremmalle alueelle ajattelin kylvää hunajakukkaa, joka on kuulemma oivallinen maanparannuskasvi ja houkuttelee myös pölyttäjiä paikalle.

Viljelypuuhissa mentiin myös yksi askel taaksepäin, kun pikkuipana tuhosi kehäkukka- ja tillikylvökset ja istutti niiden paikalle vielä istutusta odottavat samettikukkani. Kaikki tämä tapahtui salamannopeasti niin, etten ehtinyt hätiin ennen kuin samettikukat nököttivät jo tillipenkissä. On mulla lahjakas tyttö ja ajattelinkin tiedustella, ottaisiko joku puutarhafirma kolmivuotiaani kesähommiin? Nopeampaa työntekijää ette muualta löydä!

No niin. Hyvää yötä vaan! Huomenna julkistan arvonnan tulokset!

perjantai 28. toukokuuta 2010

Palstapuuhastelua varisten valvonnassa

Tulin juuri palstalta. Tuuli tyyntyi illaksi ja aurinkokin paisteli, joten oli oikein mukava ilma työskennellä. Möyhin vielä lisää eilisiä penkkejä. Koska penkit ovat aika möykkyisiä ja niitä on savipaakkujen vuoksi hankala saada pinnasta tasaiseksi, vedin penkin keskelle melko syvän vaon, jonka täytin kasvuturpeella ja kylvin siemenet siihen. Saavatpa ainakin hivenen pehmeämmän lähdön.

Tänään multiin meni härkäpapua, kruunutilliä, kehäkukkaa, vihersipulia ja salaattia. Härkäpavun kylvin omaan penkkiinsä, sekä auringonkukkapenkin laidalle ja vihersipulin kylvin omaan penkkiinsä ja vihersipulin laidoille salaatin. Kehäkukkaa ripottelin sitten hieman joka penkkiin.

Peittelin kylvöpenkit kasvuharsolla. Harso suojannee viileiltä öiltä, mutta toivottavasti myös varisjengiltä, joka roikkui palstani yläpuolella sähkölinjoilla ja kyyläsi erittäin tarkkaavaisen näköisenä touhujani. Aina kun nousin pystyyn hakeakseni lisää työkaluja tms. palstan laidalta, nousivat varikset lentoon, ja huusivat "KRAAH" ja laskeutuivat taas asemiinsa.

Teki mieli jäädä vakoilemaan pusikkoon, mitä tapahtuu poistuttuani varisten näköpiiristä, mutta oli jo vähän kiire kotiin. Ovat kyllä sikäli ovelia lintuja, että jos oikein toimeen ryhtyvät, eivät ohuet harsot taida niitä pidätellä. Etenkin suuret härkäpavut maistuis varmaan variksellekin!

Huomenna on luvassa pidempi palstarupeama ja toivottavasti myös kuvia. Tänään kamera unohtui kotiin.

torstai 27. toukokuuta 2010

Ei palstaa

Eipä siis vieläkään mitään.
Eilen en siis löytänyt palstaani paikasta, jossa sen ilmoitettiin jo varausta tehdessäni olevan. Nettisivuilla ilmoitettiin, että mikäli epäselvyyksiä on, tänään voi soitella asian perään.

Olen soitellut, eikä kukaan vastaa.

Tänään piti lähteä multa- ja turveostoksille, mutta eipä nyt kannata, sillä en todellakaan halua säilytellä turve- ja multasäkkejä autossa (jossa olen säilyttänyt palstalle meneviä työkaluja jo viikon), tai vaihtoehtoisesti raahata kaikkia säkkejä ja työkaluja kellariin (johon pitää luonnollisesti raivata niille lisätilaa jne.).

Ilmeisesti täytyy edelleenkin vain olla kärsivällinen ja odotella, josko palstani paikka ilmaantuisi itsestään alueelle (ja käydä joka päivä tarkistamassa tilanne).

keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Ilonaiheita

Jotta ei aivan valitusvirreksi menisi (viitaten näihin palstahankaluuksiin), niin pitää mainita, että parveke sentään tuottaa iloa joka päivä. Pensaspaprikoissa on jo n. peukalonpään kokoiset raakileet pullistumassa hyvää vauhtia. Kuvassa näkyvä "jauhe" on muuten jotain siitepölyä, jota on viime päivinä tunkenut joka raosta. Parvekkelta saa päivittäin pyyhkiä enimpiä pois.
Ja toinen ilonaiheeni: posliinikukka Hoya bella, joka puhkesi kukkimaan runsain mitoin. Kukkaterttuja on lähes kaksikymmentä. Aina kun makoilen tässä sohvalla, saan ihailla tätä ihanaa kasvia alhaalta käsin. Ja mikä ihana tuoksu posliinikukan kukinnoista lähteekään. Tämä on helppo kasvatettava: ei pidä mullanvaihdosta eikä liian suuresta ruukusta, joten mielummin annetaan vain olla. Ja vettä tarvitsee vain kohtuullisesti. Itse vien bellan suihkuun parin viikon välein, jolloin pölyt lähtevät pois lehdistä ja tulee kasteltua kasvi kunnolla. Lisäksi olen laittanut ravinnepuikkoja pari kertaa talven aikana. Ja tämän vähäisen hoidon hän palkitsee näin runsaalla kukkasadolla. :-)

Melkein ...

... mutta ei ihan.

Kävin palstalla ja tikutettu oli ja nettisivuillakin maininta, että valmista on. Mutta. Minun palstanumeroani ei löytynyt, vaikka kiersin lopulta joka läntin. Paljon oli jo muitakin ihmisiä palstoillaan häärimässä, mutta kukaan ei osannut sanoa asiasta mitään. :-(

Huomenna on mahdollisuus tiedustella epäselvyyksiä vasta klo 15 jälkeen.
Että vielä siis odottelen.

Arvonta ja muuta sekalaista



Halloota, osallistukaahan arvontaan! :-) Aikaa vielä tämän viikon loppuun saakka.

Palatakseni vielä Kuralan Kylämäen tunnelmiin: ostin taimitorilta kaksi ylläolevassa kuvassa näkyvää erikoisen näköistä markettaa. Minä, joka en ole koskaan ollut markettojen ystävä (mm. niiden paatumattoman vesijuoppouden vuoksi) ihastuin näihin ikihyviksi. Iloisen näköisiä palleroita.

Palstan tilanne on se, että kaikki muut palstat ovat valmiit viljeltäväksi, paitsi oma palsta-alueeni. Toiveita annettiin, että tikutusta jatkettaisiin tänään. Jos näin käy, se tarkoittaa sitä, että ehkäpä tänään ehtoopuolella tai viimeistään huomenna saisi lopultakin sormensa multiin.

maanantai 24. toukokuuta 2010

Kuvakertomus Kuralan Kylämäen retkestä


Tällä kertaa pieni kuvapostaus viime torstaisesta Kuralan Kylämäen retkestä. Paikka on perheemme erityisessä suosiossa, sillä se sijaitsee kävelymatkan päässä kotoamme ja miljöö niin aikuisia kuin lapsiakin lumoava! Fillaroimme pikkutytön kanssa paikanpäälle ja nautiskelimme uskomattoman ihanasta kesäillasta eväitä syöden ja tarjontaa katsastaen. Tyttö kiipeili puissa, silitti lampaita ja vasikoita, keinui vanhan ajan keinussa, ihastui puuhevoseen ja puujalkoihin - ja minä tietysti kyttäsin kaikki vastaantulevat kukkapenkit ja torstaina paikalla olleen taimitorin. :-)

Ja ihastelun rinnalle hieman vakavuuttakin ja  tähän väliin päivän saarna:
Kuralan Kylämäen kohtalosta on käyty jo vuosikausia jos jonkinlaista jaahinkia. Milloin kohdetta ollaan  yksityistämässä ja milloin muuten vain iskemässä lappua luukulle. Kuitenkaan ei ole suurempaa kulttuuritekoa, kuin kulttuurimaiseman ja vanhojen miljöiden suojelu! Kun menneiden polvien kädenjälki näkyy arkisessa maisemassamme, kasvavat ihmiset kulttuuriperintöömme ja historiaamme kiinni täysin toisella tavalla kuin tapauksessa, jossa yksittäisiä esineitä kiikutetaan neljän seinän sisälle lasilaatikkoon ällisteltäväksi. Museotoimintaa mitenkään kuitenkaan sinällään väheksymättä.

Sillä:
"Pienikin tiedonjyvänen omasta rakkaasta kotiseudusta on enemmän kuin kokonainen kultamurikka turhuuden markkinoilta hankittua tyhjänpäiväistä viisautta."
(Siunattu hulluus)

Näkymää kylänraitilta.



"Tuhkalipeää"




Taimitori



Kuka voisi vastustaa minua?


Vieläkö muistatte, miten näitä tehtiin? :-)

perjantai 21. toukokuuta 2010

Ja vielä vähän odotusta ...

"Huom! Huom! Huom!

Turun kaupunki on tänään 21.5. ilmoittanut, että muokkaus jatkuu tänään. Todennäköisesti kaikki muut paitsi Katariinanlaakson ja Varissuon palstat saadaan muokattua viikonlopun aikan. Palstojen merkitseminen on alkanut.
Toivomme viljelijöiltä kärsivällisyyttä!"

No just.
Omani sijaitsee juurikin tuolla Varissuolla. >:-((
Alkuviikosta luvattiin sateita. Mahtaako se viivästyttää Varissuon palstan muokkaamista entisestään?

Ostoksilla tuli käytyä. Harsoa, lapio, kuokka, hara, kastelukannu ... Silti on jotenkin tylsä mieliala. Tämäkin viikonloppu menee odotellessa ja ensi viikolla on vaikeuksia ehtiä töiden jälkeen palstalle, vaikka se jo muokattu olisikin. Ei ole hyvät fiilikset nyt. >:-E

torstai 20. toukokuuta 2010

Hienoja tapahtumia Turun seudulla tänään ja viikonloppuna!


Kuva (c): Turun Maakuntamuseo

Onneksi lähiympäristössä löytyy tekemistä, vaikka palstalle ei pääsekään. Tänään ajattelin osallistua Kuralan kylämäen tapahtumaan, joka pyörii tänään viimeistä päivää ja puutarhateemalla!

Lauantaina suunnistan Tuorlaan, jossa on avoimien ovien päivä ja runsaasti kiinnostavaa ohjelmaa: tutustumista floristiikkataloon, taimien koulintaa, perinnekasvien esittelyä, sidontatöiden näyttely, kesäkukkien myyntiä ja istutusta asiakkaan omaan astiaan jne.

Laitan molemmat ilmoitukset tähän, jos joku Turun suunnalla asuva innostuisi ottamaan osaa!

* * *
KURALAN KYLÄMÄKI

Kansainvälisen museoviikon aikana Kuralan Kylämäki avaa ovensa maksutta 18.-20.5.2010 klo 9-14, jolloin kaikki ovat tervetulleita aistimaan 1950-luvun tunnelmaa!


Keväisessä elävän historian kylässä pääsee tutustumaan maalaistalon askareisiin: Iso-Kohmon talossa voi seurata ruoanlaittoa ja kädentaitoja, sekä kuunnella tarinoita. Koululuokassa perehdytetään opiskeluun 50-luvulla. Kuralan Kylämäessä esineisiin saa koskea ja pihalla pelata vanhan ajan pelejä, sekä kuunnella pelimannin soittoa aamupäivällä. Pihapiiriin, sen rakennuksiin ja eläimiin voi tutustua kaikessa rauhassa kierrellen.


Muinaistekniikoihin keskittyvällä kokeiluverstaalla pääsee tutustumaan metsästysaiheiseen näyttelyyn. Kahvila-puodissa voi nauttia tuoreita leivonnaisia ja virvokkeita, sekä ostaa valloittavia vanhan ajan tavaroita. Alueelle saa tuoda myös omia eväitä.

Torstaina vietetään lisäksi puutarhapäivää klo 16-20. Taimitorin ohella ohjelmassa on FL Helena Soiri-Snellmanin esitelmä aiheesta Ruissalon vanhat huvilapuutarhat. Esitelmä kahvilassa kello 18.

Lisätietoa: www.elamystenmaa.fi/kurala

Kuralan Kylämäkeen pääsee bussilla numero 28 (Kauppatori-Kohmo).
 
* * *
AVOIMET OVET TUORLASSA 22.5


Tuorlassa on tarjolla maistiaisia, esittelyjä, tietoa ja touhuamista koko perheelle. Tule tutustumaan Tuorlan toimintaan lauantaina 22.5. klo 10-14.

OHJELMA

Päärakennus
• Opiskelijaravintola Tähkässä kahvi- ja ruokailumahdollisuus klo 11.00 – 13.30

Tuorlan Majatalo
• Kahvila ja ravintola avoinna klo 9.00 – 16.00
• Lounas tarjolla klo 12.00 – 15.00
• Puodissa lähiruokaesittelyjä ja maistiaisia
• Tuorlan vihanneksia myynnissä

Viljamakasiini
• Lounais-Suomen puutarhaperinnekeskuksen museo avoinna

Konehallit
• Bioenergian esittely
- Rypsistä puristetaan biodieseliä
- Esillä biodieselillä käyvä traktori
• Maatalouskoneita piha-alueella
• Maamoottorin esittely
• Lapsille polkutraktorirata
• Kaksi vanhaa traktoria esillä
• Polkupyörän taitoajorata
• Mahdollisuus polkupyörän pesuun ja ketjujen rasvaukseen

Kotieläinrakennus
• Esillä emolehmiä ja karju
• Mukana LSO

Koetupa: MTT ja SjT
• Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)
- Peltokasvikokeita yhdessä Tuorlan kanssa
- Vanhempi tutkija Yrjö Salo tavattavissa SjT:n tiloissa
• Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus (SjT)
- toimintaa esittelemässä Marja Turakainen

Kasvihuoneet
• Kasvihuoneet avoinna. Koulintaa koko perheelle
• Oppilaitoksen koneita esillä
• Työnäytös luonnonkivirakentamisesta
• Holman puutarhatila esittelee kurkun viljelyä
• Turun AMK:n ProNatMat (Promoting Natural Material Know-How) -luonnonmateriaalihanke järjestää työnäytöksenä lavamattojen ja istuinalustojen kudontaa järviruo’osta

Floristiikkatalo
• Luennot ja opastukset:
- "Tuorlan vaiheet" (Matti Korhonen) klo 10.30
- Oppilaitoksen esittelyinfo (Ilkka Harkkila) klo 11.30
- "Tuorlan vaiheet" (Matti Korhonen) klo 12.30
- Opastetut perinnekasvikierrokset kartanopuistossa klo 11.00 ja 13.00
• Kesäkukkien myyntiä ja istutusta asiakkaan omaan astiaan
• ”Ennen ja nyt” –sidontatyönäyttely
• Perennojen vaihtotori
• Metsäntutkimuslaitos Metla esittäytyy
• MTT:n postereita esillä
• Koulutustarjonnan ja oppikirjojen esittely.

Opinto-ohjaaja ja opintosihteeri tavattavissa
• Luonnonyrttien käyttö ennen ja nyt
• Yrttimaa ikkunalaudalle
• Puulajit ja kulttuuriperinne

Turun yliopiston observatorio
• Observatorio avoinna. Opastettuja kiertokäyntejä tasatunnein. Lähtö majatalolta, hinta 2€

Lisätietoja: http://www.v-smol.fi/

keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Aprillia!

"Huom! Huom! Huom!

Turun kaupunki on tänään 19.5. ilmoittanut, että sateiden vuoksi muokkaus viivästyy. Jos nyt pysyy pari päivää poutaa, niin palstojen tikutus voidaan aloittaa aiemmasta ilmoituksesta poiketen maanantaina 24.5.
Pahoittelemme viivästystä ja toivomme viljelijöiltä kärsivällisyyttä.


PÄIVITÄMME TIKUTETUT PALSTAT HETI KUN OVAT VALMIIT!
Viikko 15 jälkeen voit varata viljelypalstaa puhelinnumerosta 050-5220 651 tai sähköpostitse turku@4h.fi. Emme vastaa teksiviesteihin tai vastaajaan jätettyihin viesteihin."

Jännitys tiivistyy ...

"TURUN KAUPUNGIN VILJELYPALSTAT

Huom! Huom! Huom!
Sateiden vuoksi palstojen tikutus voidaan aloittaa aikaisintaan torstaina! Palstojen muokkaus vielä kesken.

Pahoittelemme viivästystä ja toivomme viljelijöiltä kärsivällisyyttä.
PÄIVITÄMME TIKUTETUT PALSTAT HETI KUN OVAT VALMIIT!"

tiistai 18. toukokuuta 2010

Odottelua ja Minigardenin testailua

Palstoilla ei ole tapahtunut VIELÄKÄÄN mitään.
Ja paha on omatoimiseti mennä kuokkimaan, koska alueita ei ole vielä edes merkitty, joten en tiedä vielä edes oman palstani tarkkaa sijaintia.

Parvekkeella on sen sijaan tapahtunut yhtä sun toista. Purin kasvihuoneen sunnuntaina, ja istutin suurimman osan taimista laastipaljuihin, sekä minigardeniin.


Kukin Minigardenin "ruukku" vetää multaa n. 3,3 litraa. Kuten kuvasta näkyy, aukot ovat hieman viistoon, joten taimetkin pitää istuttaa siten, että pääsevät rei`istään ulos. Aluksi homma tuntui hieman hankalalta kun en hahmottanut, miten taimet tulisi sijoittaa, mutta nopeasti opin konstin. Nuo reiät ovat halkaisijaltaan n. 10 cm, joten paksumpikin taimipöheikkö mahtuu kyllä.

Kun alimman kerroksen ruukut on täytetty ja taimet istutettu, nostetaan päälle seuraava kerros, joka kiinnitetään alemmassa kuvassa näkyvillä pyörylöillä.


Yhdessä Minigarden -setissä on kolme kerrosta. Itse tilasin näitä settejä kaksi kappaletta, joihin saan mahtumaan 18 kasvia. Tästä yrttiseinämästä tuli neljän kerroksen korkuinen. Lisäksi rakennan toisen kaksikerroksisen seinämän naamioimaan toista laastipaljua.

Itse asiassa Minigarden on täytettynä kivan näköinenkin, vaikka ensin mietin sen muovisuutta. Rakennelmasta tulee myös yllättävän tukeva. Neljä kerrosta pysyy hyvin pystyssä hievahtamattakaan.

Etenkin pienille parvekkeille Minigarden on aivan loistava keksintö. Tilaahan se vie todella vähän ja kasveja siihen saa mahtumaan paljon. Minigardenin tekniset tiedot löytyvät täältä.

Laitan lisää kuvia, kunhan saan parvekeistutukset vielä viimeisteltyä!

maanantai 17. toukokuuta 2010

Hälsningar från Åland!

  

Reissu takana ja kerrassaan onnistunut matka olikin! Aurinko, lämpö, saaristo, meri ja tietenkin luonto pian kukkeimmillaan - eihän toki parempaa voi olla?

Tähän alkuun jatkankin perinneruokareseptien sarjaa ja esittelen Ahvenanmaan pannukakun, joka on maistuva ei-kevyt-kesäherkku. Ohje on lyhyt ja ytimekäs: tee tavallinen pannukakkutaikina (jossa kuitenkin munia 3-4 kpl) ja lisää joukkoon 3-4 dl kylmää riisi- tai mannapuuroa. Sekoita tasaiseksi, mausta kardemummalla ja paista uuninpellillä 220 asteessa 20-30 minuuttia.

Tarjoile kermavaahdon ja paksun luumukiisselin kanssa (perinteinen tyyli), tai oman maun mukaan. Jäätelökin käy hyvin!

Ja todellakin, kevät oli parhaimmillaan. Valkovuokot kukkivat Ahvenanmaalla yhtenä valtaisana merenä: jopa metsät olivat valkoista vuokkomattoa. Kuvaan ei sitä ihanuutta pysty vangitsemaan. Ja vuorostaan keltaiseksi niityt, haat ja laidunmaat värjäsivät mukulaleinikit, keltavuokot ja käenrieskat. Tulopäivänä koivut olivat vasta avaamassa hiirenkorvia, mutta yhdessä päivässä ja yössä vihertyi koko saaristo!





Ahvenanmaan lehtoniityiltä löytää myös harvinaisempia kukkijoita. Tässä alapuolella seljakämmekkä. Seljakämmekällä on kahdenvärisiä kukkia: toiset yksilöt ovat valkoisia ja toiset punaisia. Ilmeisesti tästä kasvi on saanut ruotsinkielisen nimensä "Adam och Eva". Tai nimen aiheena ovat olleet seljakämmekän toisiinsa kietoutuneet juurimukulat (alempi kuva: Wikipedia).



Mökkimme sijaitsi Saltvikin kunnassa, parikymmentä kilometriä Maarianhaminasta pohjoiseen. Mökkimiljöö oli kuin suoraan Astrid Lindgreniltä. Iltaisin oli ihana nukahtaa ja aamuisin herätä lintujen lauluun ja kamarin ikkunasta tulvivaan kevään tuoksuun.
  

Parin päivän aikana kiertelimme autoillen pääsaaren pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Kävimme katsomassa Kastelholman linnan ja seikkailimme Maarianhaminan todella viehättävässä puutalopikkukaupungissa. Kiertelimme pikkukyliä ja ja ihastelimme paikallisten erinomaisen viehättäviä pihoja ja puutarhoja!

 Ja tietenkin suurin osa jäi vielä näkemättä ja kokemattakin. Ensi vuonna sama uusiksi samana ajankohtana. Se päätettiin jo nyt! :-)


Näkymä merelle Eckerön postitalon portilta.

keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Kesä?



















Kauppatorin mittari näytti +18 lämpöastetta. Sen kunniaksi ostin kevään ensimmäiset mansikat (andalusialaisia). Enkä malttanut mieltäni, vaan ostin myös tanakan keltaisen kirsikkatomaatin taimen! Hyvän näköisiä taimia oli muutenkin myynnissä. Jos nyt kuuluisi vihdoin jotain viljelypalstojen muokkauksesta, uskaltaisin taimet jo ostaakin.

Illalla on tiedossa muutakin taimisirkusta, sillä olemme lähdössä muutamaksi päiväksi reissuun ja lämmintä luvattiin edelleen. Kukaan ei ole tällöin hoitamassa taimia, ja läkähtyvät varmasti kuumuuteen tulevien päivien aikana, vaikka kasvarin oven ja parvekkeen ikkunat jättäisikin auki. Ainakin taimipurkit pitää siirtää kasvarin alahyllyille, jossa on suojaisaa ja puolivarjoisaa.

Hyviä pyhänseutuja kaikille lukijoilleni! Osallistukaa arvontaan! :-)

tiistai 11. toukokuuta 2010

Blogi 1 vuotta ja synttäriarpajaiset!

Tänään blogini täyttää yksi vuotta ja sen kunniaksi arpajaiset!

Osallistumisohjeet samat kuin aiemminkin: ilmoita kommenttikentässä, että haluat osallistua arpajaisiin. Voittajalta tiedustelen yhteystiedot myöhemmin.

Tämä arvonta on päättyy 30.5.2010.

Ja pääpalkintona on kirja
Kukkia!
Helpot kimput ja koristeet












Kirjan takakannen esittely:
Jokainen meistä voi sommitella kauniita leikkokukkakimppuja ja -asetelmia arkeen ja juhlaan. Kukkia! -kirjan tekijät kertovat, miten se onnistuu helposti.

Kirja kannustaa luovuuteen kukkien käytössä: niistä voi tehdä kukkapallon tai ne voi asetella suureen kurpitsaan, leivosastiaan tai kaulakoruksi. Kirjassa annetaan myös niksejä, miten kukat saa säilymään pidempään, ja esitellään kukkaharrastajan perusvälineet.

Omana huomiona: kirjassa on upeat kuvat ja hyvät ohjeet leikkokukkien hoitamiseen.

perjantai 7. toukokuuta 2010

Muistilistaa

Pyörähdimme kauppareissullamme vilkaisemassa palsta-aluetta. Kevättöitä ei vielä ole aloitettu, mutta eiköhän se piakkoin tapahdu. Alue on ihan mukava, tosin rautatie menee vieressä, mutta ei anneta sen häiritä. Alue rajautuu pohjoisen puolella katuun, jonka varrella on taloja, samoin länsipuolella. Itäpuolelta alkaa pieni metsänlaita ja niittypiennar. Melko suojaisia paikka siis, ja metsänlaita on mukava eväsretkeilyä ajatellen.

Iltaisin olen opiskellut kasvamaan pitoa. Alan jo pääsemään jyvälle vuoroviljelystä. Ainostaan lannoitustarpeen arviointi tökkii: peruna ei pidä kalkista, mutta mitenkäs vuoroviljelen, kun muut kasvit kalkista kuitenkin pitävät? Toisaalta perunaa ei saisi joka vuosi viljellä samassa paikassa tautien leviämisen vuoksi.

Siemenperunaa pitäisi jo kiirusti jostain hankkia ja se pitäisi idättääkin! Onkohan jo liian myöhäistä. :-/ Kotikätköistä löytyy pussillinen ei-tarkoituksella itänyttä ruokaperunaa, mutta sitä ei suositella, koska se ei ole tarkastettua, eikä näin ollen voida taata sen olevan vapaa kasvitaudeista.

Työkaluhankintoja mietin edelleen. Lapio pitää toki olla, mutta mitä muut työkalut ovat välttämättömiä? Pintamaan möyhäämiseen ja rikkaruohojen tainnuttamiseen varrellinen hara on välttämätön. Ja kuokalla on kätevintä vetää kylvävaot. Entä tarvitsenko rautaharavaa maan tasoittamiseen?

Penkkejä perustaessa olisi varmaankin hyvä muokata mukaan kasvuturvetta, mutta pitääkö sen olla lannoitettua vai lannoittamatonta?
Pää on sekaisin kuin Haminan kaupunki.

Noh, Isoäidin siemenet saapuivat tänään. :-) Huomenna ryhdyn kylvämään auringonkukkaa esikasvatukseen eikä minulla ole vielä harmainta aavistustakaan siitä mihin taimet mahtuvat siiheksi kunnes pystyn istuttamaan ne palstalle.

Palstan hankkiminen laittoi parvekesuunnitelmanikin hieman uusiksi. Nyt saan suuren osan hyötykasveista palstalle, joten parvekkeelle mahtuu enemmän mm. kukkia. Tomaatit, paprikat, chilit ja kasvihuonekurkun jätän kuitenkin suosiolla partsille, sillä siellä niillä on varmemmat mahdollisuudet menestyä. Sen sijaan pavut, herneet, porkkanat etc. lähtevät avomaalle.

Nyt nukkumaan.

keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Oman pihan suunnittelu

















Palaan vielä taannoisille Turun puutarhamessuille.
Sain Oma Piha -lehden väeltä mukaani mieluisan lukupaketin. Saila Roution kirjoittama kirja "Oman pihan suunnittelu" on ollut erittäin ilahduttava ja inspiroiva iltojeni ilo.

Poikkeuksena useisiin muihin alan oppaisiin, tämän kirjan parasta antia on sen pohdiskeleva ja lukijan omille ajatuksille ja oivalluksille runsaasti tilaa jättävä kirjoitustyyli! Tätä kirjaa lukiessa ensimmäinen tunne ei ole "minä en osaa enkä pysty", vaan "tämän minä ymmärrän, osaan ja pystyn!".

Kirjassa tarkastellaan pihasuunnittelua ja pihan mahdollisuuksia pohtien "paikan henkeä" ja "puutarhan rytmiä". Nämä juhlavat ilmaukset tuppaavat usein jäämään turhan abstraktille tasolle, mutta tässä kirjassa nämä avataan perusteellisesti. Puutarhan rytmi hahmotetaan tarkastelemalla paitsi puutarhan pinnanmuotoja, kumpareita, notkelmia, pysty- ja poikittaislinjoja, myös käyttötarkoitusta: "Vehreys kutsuu mietiskelyyn, värikkyys leikkiiin." Paikan henkeä aistitaan ennen kaikkea aikaa viettämällä, kuuntelemalla ja katselemalla sitä mikä omalle pihalle on tyypillistä, millainen on muu ympäristö, mitä ääniä kuuluu, mitä tuoksuja tuntuu ja mikä on paikan menneisyys.

Edelleen poikkeuksena moniin muihin alan kirjoihin ja oppaisiin, kirja ei lähesty pihan suunnittelua ensisijaisesti kartoittamalla "ongelmia" ja "ongelmapihoja", vaan näkemällä pihan mahdollisuudet. Rinne on mahdollisuus (eikä ongelma, joka täytyy poistaa etanadynamiitilla ja täytemaalla) ja savimaa on mahdollisuus (kirjassa otsikolla Mahtavaa -savea) ja rikkaruohojen kanssa tullaan sinuiksi!

Kirjassa on huomioitu pienetkin pihat - ja parvekkeet - joten vinkit ja ideat ovat käyttökelpoisia tontin koosta riippumatta.

Tätä teosta suosittelen lämpimästi!

tiistai 4. toukokuuta 2010

Muutama kuva






































Yläkuvassa takana ennen vappua ostamani orvokkiamppeli ja etualalla hopeaputous, jonka lykkäsin sinkkiämpäriin. Sinkkiämpäriin laitan jaksaessani myös nuo orvokit, koska tuo valkoinen muovitörppö on hieman ankean näköinen. Hopeaputous kestää yllättävän hyvin kylmää. On ollut yöt parvekkeella ja ihan kunnossa.

Ja alakuvassa kukkaan puhjennut pensaspaprika. Kaikissa kolmessa paprikan taimessa on nyt runsaasti nuppuja ja chilit tulevat kovaa kyytiä perässä. Nyt pitää vain kastella ja lannoittaa kieli keskellä suuta, jossa kukat pysyisivät ja muuntuisivat sadoksi!

Palstasuunnitelmia

Palstojen muokkaukset aloitetaan täällä Turussa lähiaikoina ja palstalle pääsee parin viikon sisällä. Näin minulle kerrottiin.

Eilisen illan käytin opiskelemalla maan muokkausta. Opin, että suurin osa viljelykasveista viihtyy maassa, jonka ph arvo on 6-7 (eli pitävät kalkista), mutta peruna viihtyy happamemmassa maassa. Käsittääkseni täällä tehdään palstoille viljavuustutkimus säännöllisesti ja kalkkia lisätään kaupungin puolesta maahan, mikäli se vaikuttaa liian happamalta.

Joka tapauksessa ennen penkkien muokkausta maa-aines kannattaa ainakin yleislannoittaa. Toisaalta lannoitetta voi iskeä myös suoraan kylvövakojen pohjalle. Ja sen jälkeen lannoitusta jatketaan pitkin kasvukautta. Yleislannoitteita on monenlaisia. Otapa näistä nyt selvää.

Senkin jo päätin, etten ryhdykään kuvittelemaan itsestäni liikoja rikkaruohojen suhteen, vaan käytän mansikkapeittoa niin paljon kuin suinkin. Eli valon ja veden ulkopuolelta läpi päästävää peittoa, jossa on taimille istutusreiät valmiina ja jotka kuitenkin pitävät huolen siitä, etteivät rikkaruohot rämmi ylös.

Ja joka läntin myös harsotan niin pitkään kuin suinkin, jotta torjun mahdollisimman paljon tuhoeläimiä ja suojaan siemenet ja mm. herneet linnulta ja muilta eläinvarkailta. Ja harson allahan taimet viihtyvät varsinkin alkukesän koleilla ilmoilla paremmin.

Tänään lähetin Isoäidin kasveille kukkasiementilauksen. Se on tässä:

603. Auringonkukka, verenpunainen 1 kpl 1.60 22 1.60

605. Matala Auringonkukka "Dwarf Incredible" 1 kpl 2.20 22 2.20
607. Aurankukka 1 kpl 1.80 22 1.80
617. Kehäkukka "Kablouna" 1 kpl 2.80 22 2.80
619. Kehäkukka "Pink Surprise" 1 kpl 2.80 22 2.80
620. Kellohunajakukka 1 kpl 1.80 22 1.80
632. Kesäkukkaseos "Matalia isoäidin ajoilta" 1 kpl 1.80 22 1.80
655. Punakosmos, värisekoitus 1 kpl 1.40 22 1.40
659. Pensaskrassi "Alaska" 1 kpl 1.80 22 1.80
687. Perhoskukka 1 kpl 2.40 22 2.40
695. Kirjokakkara 1 kpl 1.20 22 1.20
710. Silkkikukka 1 kpl 1.60 22 1.60
716. Tarhaneito 1 kpl 1.20 22 1.20

Hieman lähti taas mopo lapasesta ... *titti-dii* ...

Btw, perhoskukan ja hunajakukan mainitaan houkuttelevan erityisen paljon pölyttäjiä pientareille, joten nuo hankin ihan ympäristön perhosten ja hyönteisten iloksi ja riemuksi. Jospa vastapalveluksena pölyttäisivät myös palstani kasveja.

Nyt on meneillään hyötykasvilajikkeiden pohtiminen. Minulta löytyykin jo valmiiksi ap parvekkeelle aikomaani miniporkkanaa, paljon hernettä ja salkopapua, mutta mm. kurpitsat, avomaankurkku, siemenperuna ja sipulit pitäisi vielä keksiä ja hankkia.

Herneet ja porkkanan saisi kylvää jo aikaisin, eli parin viikon sisällä, mutta kurkut ja kurpitsat vasta kesäkuun puolella, koska eivät kestää hallaa. Nyt olisi juuri sopivasti aikaa esikasvattaa taimet.

Samettikukan taimia ostan suuren laatikon pitämään tuholaisia loitolla. Itse asiassa samasta syystä kylvän palstalle riviväleihin kehäkukkaakin. Saapa nähdä, onko heistä apua siten kuten mainostetaan.

maanantai 3. toukokuuta 2010

Tilukset laajenevat ja muita kuulumisia

Minusta on tullut onnellinen puolikkaan viljelyspalstan omistaja (=vuokraaja)! Tulevaisuudessa siis postauksia sekä parvekkeelta että palstalta!

---

Tässä välissä on pieni tauko ja nyt jatkan.

Olen haikaillut palstaviljelyharrastuksen perään jo useamman kauden, mutta nyt lopulta tokeennuin toimeen kun luin lehdestä, että ovat menneet kuin kuumille kiville. Tässä meidän lähellä on kaksikin palstaviljelyaluetta: toinen alle kilometrin päässä ja toinen parin kilometrin päässä. Molempiin pääsee kätevästi pyörätietä pitkin. Valitsin palstan tuolta hieman kaukaisemmalta alueelta, koska siellä on myös vesipiste, joka takaa vedensaannin keskikesälläkin. Otin näin alkuun puolikkaan palstan, eli n. 50 neliötä. Varmasti riittää siinäkin kitkettävää ja kuokittavaa. Ja minulla kävi hyvä tuuri, sillä varausta tiedustellessani yksi puolikas palsta oli vielä jäljellä!

Palstan kevätkynnöt suorittaa kaupunki parin viikon sisällä ja sen jälkeen palstalle pääsee jo tositoimiin.

Vappu meni flunssaa sairastaessa. Lauantaina iski kuumetauti ja sen kourissa olen vieläkin. Taimet ovat asuneet parvekkeella ja edelleenkin hengissä kaikki. Yöksi olen suojannut harsolla ja viime yönä kun pakkasta luvattiin jopa -4 astetta, kävin vetämässä vielä pari fleece-huopaa kasvarin ympärille. Varmuuden vuoksi täysin vielä ämpärin kuumalla vedellä ja työnsin sen kasvarin alimmalle hyllylle. Kuumavesiämpäri pitkin kasvarin lämpötilan koko yön läpi +15 asteessa! Nyt olen tuulettanut ahkerasti liiallista kosteutta pois. Parvekkeella on taas todella lämmin kun aurinko paistaa täydeltä terältä.

Pitäisi ryhtyä miettimään palstan viljelyskasveja. Kaikkea en ehdi enää mitenkään kasvattamaan itse, joten täytynee ostaa taimia valmiinakin. Mutta hauskaa on siis luvassa kun pääsee taas taimi- ja siemenkaupoille.

Ja pitää ostaa myös lapio, kuokka, kunnollinen hara rikkoja varten, harsoa, työhanskoja jne ... Jos minulta tänä vuonna tiedustellaan äitienpäivälahjatoivomuksia niin eipä tarvitse montaa sekuntia vastausta miettiä!