keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Pitkästä aikaa!

Terveisiä parvekkeelta! Tämä ihanuus odotti minua kun tulin töistä kotiin! Istutin kolme auringonkukan tainta sinkkiämpäriin. Kylvin ne vasta huhtikuussa-toukokuussa, ja nyt jo kukkivat. Kukintansa on aloittanut myös kerrottu petunia, jotka kasvatin niin ikään itse siemenestä.

Ja terveisiä palstalta. Siellä kaikki hyvin. Perunat kasvavat kovasti vartta ja pian on multaamisen aika. Härkäpavut kukkivat ja auringonkukat sielläkin ovat kovasti tanakoita ja nuppujen alkuja on jo näkyvissä. Sipuli voi hyvin ja porkkanat harvensin tänään! Salaatti meni kirpoille, mutta kasvaa kuitenkin, vaikkakin reikäisenä. Annan sen olla elukoiden ilona, enkä viitsi nyhtää pois.

Meillä on kotona ollut remontti, seiniä on maalailtu ja vanhoja kauhtuneita tapetteja revitty pois illat pitkät, joten en ole jaksanut blogiakaan päivitellä. Tänään alkoi kuitenkin lähes kuuden viikon LOMA, joten päivityksiä on luvassa useammin ja ensi viikosta alkaen kesämökin puutarhasta! Jännityksellä odotan, miten viime kesänä istuttamani perennat ovat viihtyneet ypöyksin koko vuodenkierron.

Huomenissa lisää kuvakuulumisia.

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Ensimmäinen erä Kirpat vs. Partsipuutarhuri: 1 - 0

Viikonloppuna tuli vettä joka tuutista ja kasvimaalla tapahtui huimaa piristymistä. Kurpitsat venyivät sateiden ansiosta mittaa ja taimissa näkyy jo kukkanuppuja. Sipulit kasvavat vartta ja toivottavasti pian myös ympärysmittaa. Herneet ja härkäpapu ovat hyvässä kuosissa. Ja kiisseliporkkanat ovat itäneet hienoissa riveissään!

Ja salaatti on kasvanut tuuman mittaiseksi - ja suoraan kirppojen evääksi. Meinasi itku tulla kun näin ne muuten varsin komeat erilaiset salaattini, mutta kirpan perkeleiden rei`ittäminä. Kiukkuisena maistelin muutamia ehjimpiä lehtiä ja totesin maun todella erinomaiseksi. Valitettavasti eivät jättäneet minulle mitään. Minulla on kyseisen salaattimixin siemeniä vielä runsaasti jäljellä, joten ajattelin kokeilla vielä toisen kerran ja kylvää osan myös parvekkeelle. Siellä eivät ainakaan kirpat hypi silmille.

Kauheasti ei palstalla puuhaa ollut. Hieman harasin ja nypin rikkaruohoja. Niitäkään ei vielä kovin runsaasti kasvanut.

Kesäkukkien nousua odottelen kovasti. Auringonkukat ja kehäkukat ainakin ovat hyvissä voimissa. Tällä käyntikerralla olisi pitänyt lannoittaa viljelyksiä lisää, mutta porhalsin suoraan palstalle ja vasta siellä muistin, että olisi pitänyt kipaista kaupan kautta kananpeetä hankkimassa. Täytyy muistaa huomenna.

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Kasteluhommiin


Katsokaa.
Ei vieläkään sadetta.

Tämä tarkoittaa sitä, että palstalla saa kastella joka päivä, kun vielä tuo vieno tuulonen kuivattelee maaplänttiä entisestään. Onneksi on vesipisteellinen palsta, joten ei muuta kuin kantohommiin. Olen kyllä nytkin kastellut ahkerasti, koska täällä etelässä ei ole tullut kunnolla vettä moneen viikkoon.

Eilen havaitsin, että palstalla nostavat jo rikkaruohotkin päätään. Varrellinen käytävähara on niiden nujertamiseen siis aivan ehdoton! Ei muuta kuin rikkiksiltä päät poikki ja mielummin kunnon auringonpaahteen aikaan, niin vähäksi aikaa nääntyvät.

Eilen iski jokin kumma kauhu, että jospa viljelyksistäni ei tule lopultakaan saaliiki naatin naattia. On jotenkin epävarma olo, kun katselee kokeneempien viljelijöiden viivasuoria rivejä. Noh, oppia ikä kaikki. Ensi keväänä olen monin verroin viisaampi. Ja palstailu on jo tässä vaiheessa antanut enemmän kuin ottanut. Reipasta ulkoilua tulee joka päivä ja hermo lepää, kun saa työ- ja perheruljanssin sijaan välillä keskittyä käytännön hommiin kaikessa rauhassa. Ja luontoa tulee tarkkailtua paljon ja mietiskellen.

sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Viimeinen silaus





Sainkin repäistyä itsestäni sen verran irti, että siivosin lopultakin parvekkeen toisenkin päädyn ja kannoin kukkaportaat parvekkeelle.

Sisustuksellisesti tämä ei ole mikään taidonnäyte. Tuosta valkoisesta muovituolista haluan eroon. Tuolin vieressä oleva laatikosto on peräisin Ikeasta ja laitoin sen tuohon kun en muutakaan pöydäksi keksinyt. Laatikostossa on kuitenkin hyvä säilyttää työkaluja ja lehtiä, joten olkoot nyt siinä - kuten tuo tuolikin - kunnes löydän kaluston, jonka varmasti haluan. Toista isoa tuolia en nyt parvekkeelle kantanutkaan. Jos enemmänkin porukkaa haluaa majoittua keitaaseni, mahtuu tuonne kokoontaitettava tuoli mainiosti.

Pari amppelia puuttuu vielä ikkunan edestä, mutta niiden suhteen on sama ongelma kuin kalustonkin suhteen: mieluisia ei ole vielä löytynyt. No, kalustopuutteesta huolimatta parveke  on nyt erittäin viihtyisä paikka. :-)

Parvekkeelta, päivää!

Tässä parvekenäkymää tällä hetkellä. Ja tämän kaiken olen itse siemenestä kasvattanut. :-) Kasvatuslaatikoissa on mm. pensastomaattia ja pensaspaprikaa, mausteyrttejä, kurkkua ja kukkia. Valkoisessa Minigardenissa yrttejä ja yläkerroksessa chiliä ja paprikaa. Taustalla näkyvää pajuobeliskia pitkin versoaa tuota pikaa tuoksuherne. Parvekkeen toisessa päädyssä on suuri ruukku, jossa on kelloköynnöstä ja päivänsineä. Samaisessa nurkassa on tosin edelleenkin muutakin tavaraa säilytyksessä, joten kuvia nurkkausesta sitten kun saan koko parvekkeen järjesteltyä.

Pensaspaprikat ovat täynnä raakileita, suurimmat jo n. 7 cm:n mittaisia. Laskin juuri, että kypsymässä on parikymmentä paprikaa. Keltainen kirsikkatomaatti puhkesi tänään kukkaan ja yrteistä on saanut satoa jo monta viikkoa. Kunhan vielä kaikki kukat puhkeavat kukkimaan, tulee joukkoon vähän enemmän väriäkin. Ja vaikka kuvasta ei käy ilmi, niin pari tuolia ja pieni pöytäkin tuonne sekamelskan keskelle mahtuu ja kasvien hoitotoimenpiteillekin jää vielä hyvin tilaa.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Palstalla!

Tässä se on, siis palstani! Kuvasta ei saa mitään tolkkua, mutta alue on suurempi kuin aari ja tällä hetkellä penkkejä on rakennettu L:n muotoisesti. Tämä johtuu siitä, että sain päätytontin, joka pystyttiin äestämään vain osittain, koska osa tuosta alueesta oli vielä liian märkää. Penkkejä on siis tähän mennessä rakennettu palstan kuivempaan osaan. Jahka penkeissä alkaa vihertämään, saan hieman havainnollisempiakin kuvia. Tällä hetkellä kaikki näyttää vain saviselta. :-)

Palstan reunoilla kylvän kaikkea mahdollista kukkaa. Toivoakseni elokuussa kukkameri räiskyy iloisen värikkäänä. Ja ehkää saan myös värikkäitä penkkejä, sillä olen käyttänyt tekniikkana luovaa sekaviljelyä, eli kylvänyt mm. tilliä ja kehäkukkaa vähän joka penkin kaunistukseksi. Tillihän on paitsi mukava mauste, niin myös hyvin kaunis ylväine kruunuineen.

Maassa ovat perunat, herneet, salaatti, tilli, härkäpapu, porkkana, vihersipuli, punasilpuli ja lajitelma erilaisia kukkia. Nauris, punajuuri, jääsalaatti ja loput kukat ovat vielä kylvämättä. Samoin avomaankurkun taimet odottavat istutusta, mutta saavat odottaakin kunnes hallanvaara on mennyt ohi.

Eilisen illan keskityin kastelemaan istutuksia miehen rakennellessa uusia penkkejä. Pari tuntia meni niin nopeasti, että tuli jo kiire kotiin.

Sametikukkia istutin jo alkuvaiheessa väriä antamaan.
Ostin myös pari kesäkurpitsan tainta. Molemmat taimet ovat lähteneet kohopenkissään harson alla hyvään kasvuun.

Tehtävää on vielä runsain mitoin. Tärkeimpänä toimena on etsiä riittävän pitkiä tukikeppejä mm. auringonkukille ja muillekin korkeammille kasveille. Ja kuten totesinkin aiemmin, kylvöpuuhatkin ovat vielä osittain kesken. Toivon saavani kaikki kylvöt tehtyä tämän viikonlopun aikana, jotta sen jälkeen voisin keskittyä rauhassa kasteluun ja kitkemiseen. :-)

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Toripäivä


Työpaikkani luontaisetuuksiin kuuluu mahdollisuus piipahtaa Turun kauppatorilla oikeastaan koska vain töiden niin salliessa. Tässä hieman toritunnelmia. Kukkaloisto on tällä hetkellä aivan häikäisevä ja taimitarjontaa on runsaasti: erilaisia kurpitsoja, avomaankurkkua, myös aiemmin hehkuttamaani amppelikurkkua, yrttejä, monenlaisia tomaattilajikkeita ja tietysti kukkia, KUKKIA, paljon kukkia. Ja hedelmiä.

Palstakuulumisia: niin kiirettä pukkasi taas eilen, että jäivät JÄLLEEN kuvat ottamatta. Muutamat auringonkukantaimet olivat jo heittäneet kastelunpuutteeseen henkensä. Onneksi muut taimet olivat hyvinvoivia. Tänään on jälleen kastelua tiedossa, sillä sadetta ei ole näillä käymin luvassa.