sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Jupinaa puutarhaliikkeistä

Myönnetään. Olen pahalla päällä ja vaikka en tässä blogissani niin kauheasti haluaisi valittakaan, niin pakko se nyt on.

Valituksen aihe no: 1. Mitä mahdoin ostaa ja syönkö sen?
Vähintä, mitä puutarhaliikkeiltä voi odottaa, on kasvin lajinimen selkeä merkitseminen taimipurkkiin, tai ainakin kissankokoisilla kirjaimilla myyntilavalle niin, ettei erehdyksen vaaraa ole.

Erityisen tärkeää tämä on, mikäli kasvin mainostetaan olevan syötävä, tai tuottavan syötäviä osia.

Ostin Prisman kesäpihasta muutaman mausteyrtin taimen, joista toisen ostin portulakkana. Toinen oli salvia. Laitoin portulakkana pitämäni puskan parvekelaatikkoon. Tänään ryhdyin etsimään tietoa portulakasta. Mihin sitä käytetään ja mitä sillä voi maustaa. Yksikään portulakasta löytämäni kuva ei vastannut sitä pöheikköä joka minun parvekkeellani kasvaa. Kirjallisuudessa portulakan mainitaan olevan mehikasvi. Minun kasvini ei ole mehikasvi.

Kesäpihan myyntipöydällä oli taimipurkkirivejä tuhkatiheässä ja kyltissä maininta:"Mausteyrtit, salvia, portulakka ..." jne. Toisaalta aivan vieressä oli monenlaista kesäkukkaa sun muutakin. Ajattelin kysyä taimesta tarkemmin kassalla.

Kassalle pääsy kesti arviolta 20 minuuttia. Jono oli valtava, ja vain yksi kassa auki. Kun kärryissäni oli lisäksi multapusseja ja muutakin rompetta, oli asioiminen sellaista äheltämistä, että ennen kuin ehdin suuni avata, oli kassa jo lyönyt hinnan koneeseen ja rahastamassa ja tajusin vähemästäkin, että nyt on syytä suoriutua nopeasti seuraavien alta pois.

Omaa typeryyttäni on tietysti se, etten sitkeästi vain kysynyt taimesta, vaan marssin sen kanssa kotiin. Mutta toisaalta taas päässäni oli ajatus, että tokihan purkissa on joku maininta mistä kasvista on kyse. Vaan eipä ollutkaan.

Ok. Ok. Ok.
Teillä on kiire, teillä on liian vähän myyjiä. Toimitukset ovat myöhässä ja tilat liian pienet ja sitä rataa. Mutta merkitkää nyt sentään huolella ne syötävät kasvit erotukseksi ties sun mistä myrkyllisistä koristekasveista.

Itse sentään ymmärrän oman ymmärrykseni rajat ja tarkistan aina mitä tungen suuhuni. Toisaalta monet puutarha-alokkaat eivät sitä tee, koska heillä on luja luottamus liikkeiden ammattitaitoon. En tiedä tapahtuuko käytännössä koskaan niin, että joku silppuaa salaattiinsa myrkyllisen koristekasvin ja heittää veivinsä, mutta kertahan se olisi ensimmäinenkin.

Tässäpä tämä valitus. En taidakaan enää jaksaa jatkaa epäselvästä hinnoittelusta, puuttuvista hintalapuista, ahtaista käytäväväleistä ja siitä, että käytävien poikki vedetyt kasteluletkut estävätä kärryillä kulkemisen jne.

Ensi kerralla pirteämpi postaus.

5 kommenttia:

Aralia kirjoitti...

No on minullekin kaveri soittanut, kun halusi ostaa minttua syötäväksi ja oli ostanut mirrinminttua. Kerroin että älä vain syö, se on myrkyllinen! Tästä syystä kaupoissa pitäisi saada palvelua.

Lilium regale kirjoitti...

Hei, tutkin tuota portulakkaa ja se näyttää ehkä vähän rahapuulle. Se viihtyy kuivissa ja vaikeissa oloissa eli voi kyllä olla sukua mehikasveille.
Salaattikasvina kuulemma hyvä, mutta toivottavasti selviää, mitä syöt!

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Kiitos kommenteista Aralia ja Lilium! Tosiaankin portulakka nyttää hieman rahapuulle, mutta tuo minun puskani on ohutlehtinen jne. Voihan se toki olla jokin erityinen lajike, mutta toistaiseksi ei ainakaan googlettamalla ole tärpännyt. Taidan jättää syömättä siihen asti kunnes kasvi on varmasti tunnistettu. ;-)

Vilja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Aralia kirjoitti...

Ainahan kasvista voi ottaa kuvan, ja pistää vaikka puutarha.nettiin jos joku tunnistaisi. Ärsyttävää kyllä. Vielä raivostuttavampia ovat kauppiaat, jotka lätkivät samalle kasville tahallaan viisi eri nimeä, jotta keräilijät ostaisivat ne kaikki (Hoya-suvun lajeihin erikoistuneissa tätä näkee usein). Vahinkoa ei huomaa ennen kuin kasvi kukkii, ja silloin ostamisesta on saattanut kulua jo 5-10 vuotta.