maanantai 30. toukokuuta 2011

Nyt on tomaattia mistä ottaa!

Yli viikko on vierähtänyt viimeisestä päivityksestä, mutta eipä juuri ole mitään tapahtunutkaan. Kaatosateet pitivät poissa palstalta ja parvekkeelta. Sen verran palstalla käväisin, että vilkaisin ovatko harsot paikoillaan ja voidaanko harsojen alla hyvin. Ja hyvinhän siellä voitiin. Kirpat eivät ole vielä(kään) iskeneet ja kyssäkaalien ja punajuurten taimet olivat hyvässä kasvuvauhdissa.

Viikonloppuna onnistuin haalimaan hieman siemenperunaakin ja huomenna siis istutushommiin kun on kaunista säätäkin luvassa.

Vaikka palstalla ei toistaiseksi ole tuholaisia näkynytkään, parvekkeella pitivät ansarijauhiaiset juhliaan ja aiheuttivat pientä tuhoa: tomaateista onnistuin ne häätämään, mutta kaksi kukkivaa chiliä olivat elukat miehittäneet niin että nakkasin kasvit kokonaan pois.

Parvekkeella elämänlanka lähti lopulta juromisen ja kitumisen jälkeen kasvuun (kuvassa etualalla). Istutin kaiken kaikkiaan kuusi tainta, mutta vain neljä lähti kasvuun. Tähän pitäisi tulla tummanpunaiset kukat, jos kukkiin saakka joskus päästään.

Parvekeviljelmissä on se kiva puoli, että viljelyksiä voi koristella miltei millä tahansa piittaamatta siitä, onko materiaali sään kestävä vai ei. Tämä paperinarusydän oli saamassani äitienpäiväkukkakimpussa somisteena ja nyt se koristaa salaattirivistöjä.

Ja tämän kesän hitti parvekkeellani: lintuhäkkiamppeli. Tämä oli niin hieno vaihtoehto perinteisille amppeleille, että pakko oli ostaa. Häkkiin mahtuu monta pienempää ruukkukukkaa tai yksi isompi. Varis ei muuttanut häkin mukana ;-), sen askarteli pienempi puutarhuri päiväkodissa!

4 kommenttia:

Intianminttu kirjoitti...

Samoja viheliäisiä vieraita täälläkin. Ostin valmiin kotimaisen amppelitomaatin. Sen oltua viikon verran sisällä (en laittanut heti parvekkeelle kylmien kelien vuoksi) huomasin, että lehtien seasta lennähti ilmoille ansarijauhiaisia. En ole ennen niihin törmännyt, joten en oikein tiennyt, miten niitä torjuisin. Vein amppelin parvekkeelle ja suihkuttelin mäntysuovalla. Mitä sinä teit?

Saila kirjoitti...

Hieno varis, sopii upeasti tuohon lintuhäkin viereen!
Ai että nam minkä näköisiä tomaatteja. Hyvä homma että kaalit on voimissaan. Minulla perhoset ovat päässeet harsonkin alle usein, nyt en enää jaksa edes yrittää kaaleja. Harmi! Joskus taas.

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Intianminttu: tuosta valmiista amppelitomaatista nämä minunkin jauhiaiset tulivat. Suihkutin kaikki tomaatintaimet, chlit ja paprikat pari kertaa päivässä toluliuoksella ja leikkasin jauhiaisten pahiten kansoittamat lehdet kokonaan pois. Niiden munat näkyvät lehtiruotien viereillä pieninä, valkoisina pisteinä. Niin ja tosiaan paiskasin pari chiliä kokonaan mäkeen. Sillä tokenivat. Kannattaa sumutella erityisesti lehtien alapinnat, sillä alapinnoille ne munivat.

Saila: ihmeenä pidän, jos mun kaalit saa rauhassa olla. Mutta kaikkea toki pitää kokeilla vaikka hermoromahduksen uhallakin. Nimim. Viime kesän kirppashow vielä tuoreessa muistissa

Mummo kirjoitti...

Minulla vasta kaksi pikkurillipään kokoista tomaattia alullaan :D ja kirpat on hyökänneet argg. Mäntysuopa-öljy-vasiseoksellä vastahyökkäyksiä tehnyt jo neljäpäivää ja silti tänään niitä pirulaisia oli enemmän kuin aiemmin :(
Kirppojen hyökkäyksen kohteeksi on joutuneet salaatit, kaalit ja mansikat, jopa luumupuu.