sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Parvekepuutarhan kuulumisia

Parvekepuutarha ei tokikaan ole vielä parvekkeella, vaan taimina ja siemeninä siellä sun täällä.
Ajatukseni laittaa tänä vuonna köynnökseksi japaninhumalaa ja liuskamiinanköynnöstä taitaa toteutua vain osittain. Japaninhumalan siemenistä iti vain kaksi ja nekin taimet näyttävät kovin kituliailta.

Sen sijaan miinanköynnös (tämä on siis se punakukkainen ja ripsulehtinen lajike) viihtyy.
Kuvassa vasemmalla humalantaimi ja loput miinanköynnöksiä.

Huom! Tämä kasvattamani miinanköynnös on siis Ipomoea quamoclit, kun taas se tutumpi miinanköynnös on Ipomoea lobata. Eroavat toisistaan todella paljon.


Tässä kuvassa Ipomoea quamoclit ja alemmassa se tuttu Ipomoea lobata (kuvat eivät ole minun):




Käväisimme pääsiäisenä Tallinnassa ja sieltä tarttui matkaani pussikaupalla edullisia siemeniä. Köynnöskrassi "cherry rose" ja ihanan tumma tuoksuherne.

Ja hieman erikoisuuksia: risiini (yritän kasvattaa sitä ruukussa), sekä melonilajike, joka tekee parin metrin mittaiseen köynnökseen pieniä meloneita. Googletin ja mainitsen siis, että tämä melonilajike "Queen Anne`s pocket" on siis tuoksumeloni. Kauppilan esittelyn mukaan "Meloni (tuoksumeloni)
Erittäin voimakastuoksuiset pienet, pyöreät hedelmät. Keltaiset pienet kukat kehittyvät ensin
vihreä-valkoraidallisiksi hedelmiksi, jotka kypsyessään muuttuvat keltaisiksi. Hedelmät voi syödä, mutta ne ovat mauttomia. Hedelmien halkaisija 3-6 cm. Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. Tarvitsee runsaasti vettä. 

Pitkät köynnöstävät versot voi laittaa kiipeämään tukea vasten tai antaa kasvaa maata pitkin. Ennen vanhaan naiset kanoivat meloneja laskuissaan niiden miellyttävän ja voimakkaan tuoksun vuoksi."



Näiden lisäksi parvekkeelle tulee viiniköynnös Zilga ja jonkin verran tomaattia, jonka taimet tilasin tänä vuonna valmiina.

Kuten kuvasta näkyy, siemenet ovat Viron puolella todella edullisia, tyypilliset hinnat 0,35 - 1,50 €/pussi.

6 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Vau, tuossa miinanköynnöksessä on ihan erilaiset lehdet kuin minun joskus kasvattamassa tavallisessa miinanköynnöksessä. Jännä, kauniit lehdet! Risiini on komea, sellainen olisi todella hieno lisä puutarhaan.

PP kirjoitti...

Saila, osaatko sanoa, voiko tuota köynnöstä latvoa? Siitä tulee näköjään aika heinänkorsi muuten.

Risiini on kyllä mahtava, siinä on todella hienot kukinnot!

SolmuSilmukka kirjoitti...

Risiini on kyllä yksi erikoisimmista kasveista minkä puutarhaansa voi hankkia. Samaten se saa toisenkin palkinnon, nimittäin taitaa olla tappavin kasvi minkä puutarhaansa voi vain hankkia.

Eli jos joskus haluaa valmistaa noitatohtorin yrttitarha -teemapihan, pitäisi tämä olla kasvilistan etupäässä. :D

PP kirjoitti...

SolmuSilmukka: kyllä, se on tappava. :-) On pidettävä lapset ja lemmikit kaukana!

Saila kirjoitti...

Kääk, vastaukseni tulee aika myöhään... en tiedä latvomisesta, en kai kasvi siihen kuole jos siihen jättää lehtiä alaosaan.

PP kirjoitti...

Saila, eivät kuolleet! Latvoin nuo ja ovat tuuhettuneet jonkin verran, mutta kummallisen huiskale tuo kasvi on. Kasvaa ihmeen kituliaasti ja ilmeisesti samaan ruukkuun pitää laittaa tosi monta tainta, että näyttäisi joltain.