Partsipuutarhurin tarinoita pihalta, parvekkeelta, poluilta ja pientareilta. Retkeilyä, mökkeilyä, ulkoilmaelämää, parvekepuutarhurointia, koiria ja tätiratsastusta!
maanantai 13. toukokuuta 2013
Taimia
Kesä keikkuen tulevi!
Tässä on tämän vuoden uutuuskokeiluni, mesimarja. Tämä viihtyy puheiden mukaan amppelissakin, mutta lähinnä olen ajatellut laittaa sen palstalle. Toisaalta mietin, että jospa yrittäisin kasvattaa sitä amppelissa kesän ja siirtäisin sitten syyspuolella palstalle. En vielä tiedä, kestääkö mesimarja siirtoa, pitää tutkia asiaa.
Mutta kukka on hieno - vaikka ei ole vielä taimien tilauskotelostaan ulos päässyt!
Muuten parvekkeella on vielä tämän näköistä. Eli taimia joka paikka täynnä. Ensi viikonloppuna yritän viedä suurimman osan palstalle. Osta on vielä koulimattakin. Tuossa etualan bluggboxissa on jo hyvin ahdasta.
Flooran lisäksi hieman faunaa: tämä viherpeippokoiras on viihtynyt ikkunamme edessä laulamassa jo pari viikkoa. Otin kuvan helatorstaina, silloin olivat hiirenkorvat vasta auenneet, mutta nyt on jo hieno viherrys laskeutunut maan päälle. Joten taas se kesä tuli!
* * * * *
Tilaa nyt Viherpiha erikoishintaan 4 numeroa 19,90!
Saat tilaajalahjaksi Kauneimmat puutarhat -kirjan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Etsin tietoa palstaviljelystä ja törmäsin blogiisi joka vaikuttaa todella mukavalle. :) Itsellä on tiedossa eka kesä palstaviljelijänä täällä Turussa. Onko sinulla antaa vinkkejä esim. maanparannukseen ja lannoitukseen, kun tuolla 4h:n sivuilla oli todella vähän tietoa palstojen hoidosta? Kyse on siis yksivuotisesta palstasta. Vanhemmillani on mansikka-/marjatila, joten tuo maanviljelys ei ole täysin uutta, mutta hieman epäilyttää missä kunnossa nuo palstat ovat.
Hei vaan! :)
Missä päin sinulla on palsta? Turussa on lähes kaikilla palsta-alueilla maaperä savea, eli melko tiivistä kasvualustaa. Palstat äestetään jossain vaiheessa ja kun tämä homma on tehty ja palstoille pääsee, kannattaa olla kärppänä paikalla ja muotoilla vielä siinä vaiheessa irtonaisesta aineksesta kohollaan olevat penkit. Tällöin vesi ei jää lillumaan kasvien juurille, vaikka sattuisi runsaammatkin sateet, eivätkä kasvit uppoa saviliejuun. Kun olet istuttanut taimet tai kun kylvökset ovat nousseet taimelle, kannattaa rivien välit ja taimien välit kattaa esim. ruohosilpulla tai millä tahansa muulla vihreällä ja eloperäisellä materiaalilla: heinänkorsilla, oljilla - mitä nyt vain käsiisi saat. Tällainen kate pitää penkkien pinnan kosteana, eikä se pääse halkeilemaan Kiinaan asti, kuten savimaalla on yleensä tapana tehdä. Se kuorettuu ja vesi valuu kuin hanhen selästä kasvien ulottumattomiin. Kate myös lannoittaa kasveja hyvin ja mikä parasta, pitää rikkaruohot loitolla, kunhan sitä on tarpeeksi paksu kerros. Itse olen käyttänyt katteena myös sanomalehteä, joka toimii varsinkin rikkaruohoja vastaan erittäin hyvin. Yksivuotiselle palstalle voi olla turhauttavaa kantaa ostomultaa ja muita maanparannusaineita, koska et välttämättä saa ensi vuonna metrilleen samaa palstaa käyttöösi. Kalkkia ja kananlantaa kannattaa kuitenkin käyttää, sillä kalkki parantaa maan mururakennetta ja kananlanta lisää savimaahan humusta. Lisäksi kalkki neutralisoi hapanta savimaata, jolloin kasvit voivat paremmin. Viime vuonna 4H:n viljelyneuvoja sanoi, että vaikka palsta-alueita kalkitaan jonkin verran, niin lisäkalkki on tarpeen ja annostelu n. 2 dl/neliömetri. Siis kalkkia, kanankakkaa ja katetta on minun neuvoni! ;-)
Ihanaa taas tavata, Partsipuutarhuri. Blogisi ulkoasu on keväisen raikas. Taimia näkyy riittävän istutettavaksi.
Lähetä kommentti