lauantai 16. tammikuuta 2010

Sipulikukkia ruukussa

Kuvassa ruukutuskokeilun tulos. 2. lokakuuta istutin pieniin ruukkuihin ja purkkeihin helmililjan l. muscarin, sekä krookuksen sipuleita ja kannoin kylmäkellariin juurtumaan. Yhden ruukun laitoin sisälle jääkaappiin ja siellä se oleili jääkaapin takanurkassa aina uuteen vuoteen saakka, jolloin nostin purkin uuden vuoden kunniaksi läntiselle ikkunalaudalle.

Tänään huomasin, että purkissa on elämää: pienen pieniä kukkavanoja joka muscarin sipulissa ja yhden krookuksenkin kukkavana jo pilkisti.

Kylmäkellarissa on näitä ihanuuksia odottamassa kori ja purkkikaupalla. Ajattelin tuoda pikkuhiljaa viikon-parin välein purkkeja sisälle, joten jos kaikki menee hyvin, meidän perheessä nautitaan helmililjoista ja krookuksista pitkin kevättä.

Tässä jonkinlaiset ohjeet krookusten ja muscareiden ruukutukseen:

- Ota mikä tahansa purkki tai ruukku. Tee pohjareiät, tai salaojita purkki n. sentin-parin paksuudelta kevytsoralla.

- Täytä ruukku mullalla n. parin sentin päähän ruukun yläreunasta.
Itse käytin multana vähäravinteista kaktusmultaa, koskapa sipulissa on kuitenkin kaikki tarvittavat eväät.

- Kastele multa huolellisesti ja anna ylimääräisen veden valua tai haihtua pois niin, että multa on kosteaa, mutta ei missään nimessä litimärkää.

- Lado sipulit mullan pinnalle vierekkäin suippo puoli ylöspäin. Sipuleiden väleihin voit jättää muutaman millin raot ja laittaa jonkin verran kylvömultaa rakoihin. Jos ovat aivan kuin sillit suolassa, mätänevät ja homehtuvat helpommin, ja myös kaatuvat kyljelleen helpommin.

- Vie sipuliasetelmat kellariin tai laita jääkaappiin. Hyvä lämpötila juurtumiselle on n. +3-+ astetta, eli suurinpiirtein jääkaappilämpötila. Sipuleiden tulee myös olla pimeässä, sillä valossa eivät juurru, vaan lähtevät oitis kasvattamaan versoja.

- Juurtuminen vie aikaa vaihtelevasti, kuitenkin n. 2-3 kk:tta. Tämän jälkeen sipulit alkavat työntämään versoja. Versojen voi antaa huoleta tanakoitua, sillä mikäli ruukut tuodaan liian nopeasti sisälle lämpimään, ei odotettavissa ole kummoistakaan kukintaa.

- Kun aikaa on kulunut riittävästi, tuo ruukut sisälle valoon, esim. ikkunalaudalle. Vaaleat versot vihertyvät muutamassa päivässä ja kukkavanojen pitäisi näkyä niin ikään parissa viikossa. Kukinta alkaa n. 4-6 vkon kuluttua sisälle tuomisesta.

Ei kommentteja: