tiistai 12. tammikuuta 2010

Vuoden 2009 tilipäätös

Voisin vetäistä tähän viime kasvukauden tilinpäätöksen. Mitä sain aikaiseksi ja mitä opin?

Taloyhtiössämme oli julkisivuremontti, joten saimme parvekkeen käyttöömme vasta kun kevät oli jo pitkällä. Koska valmistumisaikataulu oli epävarma, jätin viime keväältä esikasvatukset tekemättä ja ostin taimet valmiina.

Noh, kylvin toki retiisiä ja salaattia, jotka onnistuivatkin mukavasti. Retiisi tosin oli syömäkokoista vasta elokuun loppupuolella. Hieman aikaisempi kylvö olisi auttanut tilannetta.

Onnistuin saamaan kurkustanikin pientä satoa: yllättäen lomiemme aikana henkiinjäänyt kurkuntaimi tuotti kaksi erittäin hyvänmakuista kurkkua. Tästä opin sen, että kurkkua kannattaa viljellä tänäkin vuonna!

Kukat viihtyivät hyvin. Zinniat kukkivat vielä lokakuun alussa, muratti viihtyi istutuksissa hyvin ja iloinen yllätys oli myös sinisievikki, joka jaksoi kukkia koko loppukesän.

Äitienpäiväruusu teki ensimmäisen leikkauksen jälkeen vielä toiset, entistäkin komeammat kukat, ja ruusu onkin nyt talvehtimassa kylmäkellarissamme. Kävin moikkaamassa ruusua viikko sitten, ja hengissä siellä oltiin: oli pukannut yhden muutaman sentin mittaisen, valkoisen versonkin, joten näköjään tietää siellä pimeässäkin, että kevät on koittamassa. Ruusun kanssa helmikuun alkupuolella sisälle ikkunalaudalle valoa saamaan.

Ja mikä ei onnistunut? Koristeheinät kuolivat pystyyn, enkä tiedä, missä vika. Mielestäni olosuhteet olivat kuten pitkin, mutta henki lähti heiniltä.

Tulevan kevään projektina on saada parvekkeelle riittävä kalustus ja mm. tukikehikot köynnöstäville kasveille. Näitä en viime kesänä ehtinyt miettiä enää ollenkaan. Muovituoleista hankkiudun eroon ja tilalle toivon löytäväni hieman tyylikkäämmän, mutta mieluusti myös mukavan löhötuolin.

Somert syyhyvät jo kovasti esikasvatuspuuhiin, mutta pakko on ihmisen mielensä malttaa. Mietityttää jos tässä vaiheessa tilanpuute täällä sisällä. Ikkunalauta on toistaiseksi vain olohuoneessa, joten pakko on hommata laudat myös makuuhuoneisiin. Onneksi useat tilaamani siemenet voi kylvää suoraan ruukkuun jahka kelit ovat suotuisat.

Ei kommentteja: