keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Koulintaa ja kylvömattoja

Viime kesäisisten chilien siemenistä kasvatetut pikkutaimet pääsivät eilen uuteen purkkiin. Sekalaiset mysteerichilit odottavat vielä ensimmäisten kasvulehtien ilmestymistä. Vinkkinä mainittakoot, että pikkutaimia ruukuttaessa ruokalusikka tai pieni kauha on hyvä apuväline.


Viime kesäinen yrttisato oli ihana ja yrttejä tuli käytettyä tuoreena runsain mitoin. Kaiken muun kasvattaminen tuntuu helpolta, mutta minttua en ole ikinä saanut kasvamaan. En siis ikinä, vaikka monta kertaa olen sitä yrittänyt. En ymmärrä mitä teen totaalisen väärin, koska yleensähän ongelma on päinvastainen: minttu kasvaa ja leviää niin, että se heittäytyy suoranaiseksi riesaksi.

Tänä vuonna tilasin huvin ja kokeilun vuoksi sekä varmuuden maksimoimiseksi valmiita kylvömattoja. Tämä lajitelma on Korpikankaalta. Lajitelmassa on minttua, korianteria (mm. intialaisiin ruokiin), persiljaa, ruohosipulia ja basilikaa.

  Tässä yhteydessä pääsevät käyttöön myös nämä viime kesän hankintani: muoviset esikasvatusruukut, joihin mahtuu kaksi tainta. Pohjassa kunnon reiät ja mukana oli myös aluslautanen. Ostin näitä useampia Kaarinan Hong Kongista alehintaan, taisivat olla ainoastaan euron kappale. Valmistajaa en valitettavasti muista kun pohjassa ollut tarrakin on lähtenyt lipettiin.


Kylvömatot ovat siis ohutta ja maatuvaa materiaalia, joihin siemenet on kiinnitetty valmiiksi paikoilleen. Matto vain mullan pinnalle ja pussin ohjeiden mukaisesti ohut multakerros päälle.
 Vielä reilu kastelu, kaunis taimikyltti kylvöstä koristamaan ja ikkunalaudalle kasvamaan.


Ja huom! Kaksi arpajaispalkintoa on vielä lunastamatta! Siispä Viiru ja Maija, ilmoittautukaa! :-)

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Hihi, tutun näköinen taimikyltti :-D ! Voi että, minulla kun ei ole chilejä eikä paprikoita, siis kylvövaiheeni on vasta kaukana edessäpäin. Tuo on niin jännää, että sulla on noin isoja taimia jo!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen aloitteleva parvekepuutarhuri. Mitkähän mahtaisi kokeneemman suositukset mullalle. mistä mullasta yrtit ja salaatit pitävät? chilit ja paprikat? tomaatit ja mansikat? vai sopiiko tavallinen musta multa jokaiseen?
Kiitoksia etukäteen vastauksestasi :)

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Hei vaan Anonyymi!

Olen itse kylvänyt kaikki esikasvatettavat (siis chilit, tomaatit, mansikat, paprikat jne.)suositusten mukaisesti taimi- ja kylvömultaan, jossa on runsaasti hiekkaa ja vain vähän ravinteita. Tätä multaa myydään myös kaktusmullan nimellä.

Tavalliseen multaan siirrän taimet vasta kun ovat koulintavaiheessa, eli kasvattaneet ensimmäisten lehtien lisäksi toisen lehtiparin.

Samaan taimi- ja kylvömultaan kylvän myös yrtit ja samaa multaa käytän yrteille koko ajan, sillä monet yrtit tarvitsevat hiekkapitoisemman mullan ja vähemmän ravinteita.

Salaatit kylvän suoraan istutusmultaan parvekkeella olevaan laatikkoon. Minun kokemukseni mukaan kasvavat näin oikein hyvin (vastalauseita saa esittää!).

Tässä erinomainen artikkeli taimien kasvatuksesta:
http://www.suomela.fi/ohjeet-taimien-esikasvatukseen.aspx

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Saila: eiks vaan oo IHANA taimikyltti. Ja jos puutarhurin käsiala olis parempi, niin aina vain kaunistuisi ... Tämä tietokoneaika vie käsinkirjoittamisen taidon kokonaan. :-D