tiistai 25. tammikuuta 2011

Esikasvatuksesta vinkki!

Vink - vink!
Siemenvesalla on verkkokaupassaan oivallinen palvelu. Systeemi ryhmittelee siementarjonnan esikasvatusaikojen mukaan ja tiedot löytyvät koko tuotevalikoimalle. Toimii siten lähes täydellisenä esikasvatuskalenterina.

Palveluun pääsee tästä:
http://puutarha.net/index.asp?s=/artikkelit/849/tuotteet+kuukausittain.htm

Lisäksi kirjavinkki: eilen käytin joutilaan aikani kirjakaupassa ja sieltä matkaan lähti teos "Pihan perinnekasvit". Kirjasta löytyy myös Hesarin arvostelu.


Minullahan on meneillään ikuinen mökkipihaprojekti pienellä kesäsaarellamme. Mökkinä on vanha hirsirakennus, ympäristö metsää, vanhaa niittyä ja tietysti järvenrantaa, sekä pienen pieniä suolämpäreitä ympäri saarta. Tuohon miljööseen ei mielellään ruusutarhaa istuttelisi, vaan perinnekasvit rakennusten ympärillä sekä puolivilli ja -vallaton niitty sekä jonkinlainen metsäpuutarha on ainoa oikea vaihtoehto.

Hankkimassani kirjassa esitellään juuri ne aidot ja alkuperäiset perinnekasvit - siis ne, joista mummolat muistetaan ja jotka ovat jo päässeet lähes unohduksiin uusien lajien ja lajikkeiden vyöryn myötä. Kirjan kasviesittelyt ovat mielenkiintoisia ja yllättäviä: monet nykyään rikkaruohon asemaan alennetut kasvit ovat aikoinaan olleet tärkeitä ja arvokkaita viljelyskasveja mm. lääkkeiden valmistusta varten.

Maatiaislajikkeiden metsästyksessä on oma työnsä, mutta pikainen googlettaminen osoitti, että saatavuus on parantunut aivan viime vuosina mukavasti.

Ja taas pitäisi malttaa odottaa sitä kesää ...

4 kommenttia:

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Minulla on kesäisin myöskin ikuinen mökkipihaprojekti! :) Tosin aloitin sen vasta viime kesänä :P Mökki sijaitsee Turun saaristossa, kallioisella tontilla, jota varjostavat männyt. Kasvien pitää pärjätä hurjan vähällä, kasteluvesi voi olla välillä aika vähässä. Syksyllä sinne istutin sitä sun tätä, saa nähdä miltä keväällä näyttää ;)

Kiitos linkistä, täytyykin selata huolella :)

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Mä olenkin seuraillut blogistasi sun projektia! Saaristossa on kyllä todella haastavat olosuhteet. Siinä mielessä perinnekasvit on kyllä ehdottomia, koska ovat todella sitkeitä eläjiä.

sariw kirjoitti...

Kiva kun laitat näitä vinkkejä : )
Kävin katsomassa tuota siementen esikasvatuskalenteria, hmmm. En kyllä noilla ajankohdilla lähtisi kylvämään kaikkia mainittuja kasveja, ellei sitten käytössä olisi lämmitetty kasvihuone. Esikasvatukseen vaikuttaa paljon myös kasvatustilat.
Tuo kirja on hyvä ! Pentti Alanko - Luonnonkasvit puutarhassa on myös oiva opus mökkipihan suunnitteluun : )

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Sariw: totta, mutta toisaalta tuosta näkee ainakin sen, mitkä kasvit vaativat sitä pidempää esikasvatusaikaa, mikäli mielii kukkia ihailla. :-)