lauantai 26. syyskuuta 2015

Sortavalassa omalla autolla, kesä 2013

Pari vuotta sitten juolahti päähän lähteä rajan taakse Sortavalaan katselemaan suvun vanhoja kotiseutuja. Kivijalkareissulle lähdettiin omalla autolla. Aamulla ylitettiin raja Niiralassa ja illalla takaisin Suomen puolelle. Päivässäkin ehti näkemään paljon, vaikka suurin osa näkemättä jäikin.

Viisumien hankkiminen oli helppo juttu, mutta auton vieminen vaati jo enemmän propuskoiden täyttelyä, eivätkä paperit lopultakaan olleet oikein täytetty, joten menomatkalla tullissa niitä täyteltiin uudelleen tullausluukulla. 

Systeemit muuttuvat sikäli tiheästi, etten ryhdy tähän sen tarkemmin ohjeita antamaan. Joka tapauksessa monet matkatoimistot auttavat omatoimimatkailijoitakin erinäisissä paperiasioissa kohtuullista korvausta vastaan. Ja matkatoimistot ovat myös kärryillä kaikista mahdollisista uusista muutoksista ja käytännöistä, joita oman auton viemiseen rajan yli vaaditaan.

Hyvä kirja omatoimimatkan suunnitteluun on Markus Lehtipuun Karjalan matkaopas. Kirjassa on huolellisesti kerrottu eri reittivaihtoehdot ja annetaan runsaasti käyttökelpoisia vinkkejä mm. ruoka- ja yöpymispaikoista.

Kaikenlaisia epäilyksiä reissuun lähdettäessä oli, mutta ne osoittautuivat aiheettomiksi huoliksi. Matka sujui hyvin, ongelmia ei ollut missään vaiheessa, emmekä joutuneet ikäviin tilanteisiin, ellei oteta lukuun syrjäkylien välillä todella kehnoja teitä. Maasturi olisi noissa maisemissa ehdoton, varsinkin jos mielii päästä syrjäisimpiin entisiin suomalaiskyliin. Sen sijaan Sortavalan kaupungin lähiympäristössä pärjää ihan millä tahansa koslalla.

Tässä muutamia kuvia reissultamme. Luontohan on Laatokan Karjalassa aivan uskomaton. Vaaramaisemat, Laatokan selät, lahdet ja salmet, lukemattomat kosket, ukonhattulehdot ja mahtavat vanhat metsät ovat luonnonystävälle mieleen. Sitä lähihistoriaa unohtamatta. Vanhat suomalaiskylät ja jäljellä olevat suomalaisrakennukset kiinnostavat paitsi meitä karjalaisjuurisia, myös kaikkia historiasta ylipäänsä kiinnostuneita matkaajia.

Pälkjärven kirkon rauniot. Kohde sijaitsee Värtsilä - Sortavala -tien varressa ja on kyltillä merkitty.

Matkaselän maisemia Ruskealan puolella.

Harlun Hämekoskella.

Apteekkari Jääskeläisen huvila Sortavala - Pitkäranta -tien varressa. Tie oli erinomaisessa kunnossa Värtsilästä saakka ja jatkuu yhtä hyvänä ainakin Pitkärantaan saakka.

Rautalahti ja Laatokka! Voiko mikään maisema olla kauniimpi! 

"Ja laulut Laatokan mä kuulla sain ..."

Kirjavalahti.

Kirjavalahti.

Sortavalan kaupunkia Sortavalan seurahuonetta vastapäätä.

Laatokkaa Sortavalan kaupungin rannasta.

Sortavalan kaupunkia ja alemmassa kuvassa Ruskealan Ahinkoski.

Ei kommentteja: