maanantai 8. maaliskuuta 2010

Kirja-arvio: Kasvimaa ruukuissa

Käväisin tänään aamupäivällä ostamassa Aralian blogissaan esittelemän uutuuskirjan "Kasvimaa ruukuissa." Lounastunnin aikana ehdin selailemaan ja lukemaankin kirjaa, joten seuraavassa jonkinlainen arvio ja muutamia huomioita teoksesta:



Kirjan takakannen esittely lupaa hyvää:
"Luo ruukuilla pieneenkin tilaan oma luomukasvimaa! Yli 30 erilaista hyötykasvia: juureksia, lehtivihanneksia, yrttejä ja marjoja ... Ekohenkinen kirja antaa vinkkejä kierrätysmateriaalin ja edullisten kirpputorilöytöjen hyödyntämiseen idätys- ja istutusastioissa."

Kirjan alkuosassa esitellään erilaisia istutusastioita huomioiden eri kasvien vaatimukset, käydään seikkaperäisesti läpi kylvö, idätys, taimien erikasvattaminen, koulinta ja istutus. Lisäksi mukana on ohjeita omatekoisten luomulannoitteiden ja torjunta-aineiden valmistukseen ja jonkin verran asiaa myös kumppanuuskasveista (esim. samettikukka torjuu tomaatin tuholaisia samaan astiaan istutettuna.).

Eri lajeista viljely- ja istutusohjeineen käydään läpi koko joukko lajeja: tavanomaiset yrtit (mm. kirveli, mintut, timjami, basilika, ruohosipuli, salvia), lehdet ja versot (mm. rucola, aasialaiset salaatit, mangoldi, tavalliset salaatit), retiisi, pinatti, porkkana, punajuuri, perunat, runko-, pensas- ja amppelitomaatit, munakoiso, chilipaprika, kesäkurpitsa, pavut (mm. härkä- ja salkopapu), herneet, mansikka, pensasmustikka, ananaskirsikka, viiniköynnös ja puna- ja valkoherukat. Kukista esitellään ainostaan köynnöskrassi, jonka kukat ja siemenet ovat syötäviä ja täten krassi lukeutuu myös hyötykasveihin.

Jokaisen lajin kohdalla annetaan vinkki kasville sopivasta istutusastiasta, esim. "pensasmustikoita pyykkipaljussa" tai "perunoita kassissa." Mukana on myös paljon havainnollisia valokuvia koko viljelyprosessista, sekä joka lajista erillinen "Hyvä tietää" -laatikko, jossa on spesifimpää tietoa ao. kasvin hoidosta, esim. latvomisesta, lannoitustarpeesta ja muista vaatimuksista.

Kirja vaikuttaa päällisin puolisin erittäin asiapitoiselta, selkeältä ja inspiroivalta.

MIINUSTAKIN tulee, sillä talvettamisesta ei ole mainintoja edes pensasmustikan tai herukoiden osalta. Viiniköynnöksestä todetaan sen verran, että "syytä talvettaa pakkasettomassa kellarissa."

Niinpä niin. Syytä olisi tehdä sitä ja tätä, mutta kun suurella osalla parvekepuutarhureista ei ole sitä pakkasetonta kellaria käytössään.
Mikäli teokseen olisi liitetty havainnolliset ohjeet ja vinkit joiden avulla voisi yrittää puuvartisten talvettamista parvekkeella, olisi teos lähes täydellinen. Kenelläkään on tuskin halua ostaa kalliita herukan ja mustikan taimia tai uusia viiniköynnöksiä joka vuosi. Tämä puute kirjassa antaa sille arvosanaksi 9-.

Muilta osin kirja on kuitenkin hintansa arvoinen (19-23 €, riippuen ostopaikasta), sillä onhan se tällä hetkellä lajissaan ainoa suomenkielinen teos, joka on keskittynyt nimenomaan hyötykasvien parveke- ja ruukkuviljelyyn.

Lisäyksiä:

Kirja keskittyy todellakin vain luomuviljelyyn, eikä siinä esitellä muita lannoitteita, kuin itsehaudutetut rohtoraunioyrtti- ja nokkoshauteet, sekä komposti (omasta kompostorista ...).

Selvähän tämä, jos luomusta kerran on kyse.

Toisaalta aloittelijaa eivät nämä neuvot välttämättä rohkaise. Itse en ainakaan saa käsiini kovin suuria määriä raunioyrttiä tai puhdasta kompostia, puhumattakaan nyt siitä, että ihan vielä omasta kompostorista, ellen sitten rahtaa sitä lähes pari tuhatta kilometriä mökiltä saakka. Jos taas kirjan ajatuksena on rohkaista myös parvekepuutarhureita perustamaan oma komposti parvekkeelle, olisi kirjaan ehkä kannattanut sisällyttää myös tällaiset ohjeet.

- - -
Hmm.
Lähes jokainen lukemani "parvekepuutarhureille" suunnattu teos sortuu loppujen lopuksi jossain vaiheessa kuitenkin ajattelemaan, että jokaisella kerrostaloasukillakin on kuitenkin viime kädessä olemassa se joku "oma tontti" tai maapläntti, jonka voi ottaa avuksi kun hätä iskee. Näistä tausta-ajatuksista kavaltavat ohjeet tyyliin: "talveta se hautaamalla ruukku kukkapenkkkin maahan" tai "lapioi lunta päälle ja peittele havuilla".

Jäänkin odottelemaan sellaista teosta, jossa lähtökohtana on selkeästi ja vain ja ainostaan se ajatus, että puutarhurilla on käytössään vain ja ainoastaan parveke. Ei kukkapenkinlaitoja, ei maaplänttejä, ei viileitä ja valoisia talvetushuoneita jne. Siis tyylipuhdasta teosta alusta loppuun saakka.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistava arvostelu! Hyvä ja perusteellinen ja nimenomaan huomioitu, että parvekepuutarhurilla ei tosiaankaan ole muuta maaplänttiä kuin ne ruukut!

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Kiitos paljon! :-)