perjantai 18. maaliskuuta 2011

Harrastajapuutarhurit turhan innokkaita käyttämään torjunta-aineita

Tärkeä uutisaihe tänään lehdissä:

Harrastajapuutarhurit turhan innokkaita käyttämään torjunta-aineita


Perjantai 18.3.2011 klo 17.39
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kasvinsuojeluaineryhmän ylitarkastajaa Sari Autiota huolettavat torjunta-aineiden kanssa puuhastelevat amatöörit.

Aution mielestä suomalaiset ammattiviljelijät ovat hyvin koulutettuja eivätkä he käytä kasvinsuojeluaineita turhaan.

- Onko tarpeen, että kuluttajamarkkinoilla on ympäristölle vaarallisia aineita? Esimerkiksi siirtolapuutarhassa palstaa pitävä voi altistaa kasvinsuojeluaineille pihan, perheenjäsenensä, naapurinsa ja lemmikkinsä, työryhmässä itsekin ollut ylitarkastaja huomauttaa.

Harrastajapuutarhurien liiallinen into käyttää torjunta-aineita huolettaa viranomaisia. Kasvinsuojeluaineiden kestävää käyttöä pohtinut työryhmä esittää, että kuluttajaviestintää ja harrastajien tietoisuutta parannetaan esimerkiksi kouluttamalla aineiden myyjiä.

Puolitoistavuotisen ryhmätyöskentelyn tuloksena syntyi kymmenvuotinen kansallinen ohjelma, joka on vastaus EU-direktiiviin vuodelta 2009.

Ohjelman tavoitteena on vähentää kasvinsuojeluaineista ihmisille ja ympäristölle koituvia riskejä sekä riippuvuutta kemiallisista kasvinsuojeluaineista.

Työryhmä esitti kymmeniä toimia ja selvityskohteita muun muassa kasvinsuojeluainejäämien, ympäristösuojelun, viestinnän, koulutuksen, kaluston tarkistamisen ja ympäristöystävällisen torjunnan saralla. Pääasiassa ohjelma kehittää ja täsmentää jo olemassa olevia käytäntöjä.

STT

1 kommentti:

Saila kirjoitti...

Hyvä kun otit asian esille. Onneksi kaikkein vaarallisimpia ei enää ole markkinoilla. Mutta silti. Olen minäkin kuullut moneltakin taholta, että "laita roundupia, kyllä se lähtee". Olemmeko kemikaalikansaa? Siis kansaa, joka tarttuu kemikaalipulloon vähän liiankin helposti (niistä muista pulloista nyt ei tässä ;-)