perjantai 26. helmikuuta 2010

Avokado ja minikasvimaa


Innostuin kokeilemaan avokadon kasvatusta. Avokadon siemen ei ole kodan ympäröimä, joten on syytä leikata avokado halki varovasti, ettei siemen mene kappaleiksi.

Siemenen päällä on ohut ruskea kuori. Kuorta voi hieman rikkoa siemenen tyvestä ja kärjestä ja sen jälkeen siemen istutetaan multaan, tai laitetaan hammastikkujen varaan vesilasiin juurtumaan. Itse käytän snapsilasia, jossa siemen on tukevasti siten, että vesi ulottuu n. puoleen väliin siementä.

Jos kokeilu onnistuu, kasvaa siemenestä nopeasti hauska huonekasvi, joka tosin kaljuuntuu vanhemmiten. Silloin sen voi latvoa, jolloin se mahdollisesti tuheutuu ja kasvaa pensasmaisemmaksi.


Minikasvimaalla näyttää nyt tältä. Etualalla mangoldi kurottelee valoa kohti. Kyseessä on punaruotinen lajike, siis hyvin värikäs ja näyttävä. Keskellä herneeneversot ja takana lehtivihannessekoitus, joka pääsi venähtämään hieman honteloksi, koska juuri tuo laatikon nurkka sattui vahingossa ikkunalaudan varjoiseen kohtaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse kasvatin avokadon kaksi vuotta sitten menestyksekkäästi :) voisin koettaa uudestaan tänä vuonna kun edelliselle kävi köpelösti sen pudottua ikkunalaudalta :D

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Itsekin ryhdyin miettimään, että mihin ihmeeseen avokadonkin muka sijoitan, kun pikkuhiljaa on joka paikka täynnä. Tai ikkunalautoja on kyllä tulossa lisää, mutta ne paikat on myyty jo ennakkoon jonottaville kasveille.

Jossain lehdessä näin hauskan lavan, joka roikkui katosta ja siihen sai mahtumaan paljon kasveja. Pitänee ryhtyä kehittelemään lava-ideaa edelleen.

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan tuo kyseinen lava ollut Kotiliedessä? :)

Minäkin aina varaan mielessäni paikat jo ennakkoon kasveille ja sitten kun kaikki paikat on jo menneet, jatkan yhä kasvien hankkimista ja ajattelen että kyllä niille jostain paikka löytyy ;)

partsipuutarhuri kirjoitti...

Jep! se oli Kotiliesi. Kiitos vinkistä! :-D