tiistai 2. helmikuuta 2010

Kesän 2010 kasvit

Kaikki siemenet hankittu!
Kävin viikonloppuna Plantagenissa, ja sieltä tarttui vielä pari pussukkaa mukaan.

Aivan toinen asia on, mihin tämän kaiken saan mahtumaan. Tilaa partsille tuo nyt kuitenkin tilaamani Minigarden ja muutama muukin järjestely on mietinnässä. Osan taimista annan ystävilleni ja vanhemmilleni, sekä taloyhtiölle yhteisten alueiden kaunistukseksi.

Tässä kuitenkin ensi kesän lista.

KUKAT:
Tarhapetunia, kerrottu, valkoinen
Tuoksuherne, kirjava sekoitus, matala
Tuoksuherne, kirsikanpunainen, korkea
Auringonkukka, keltainen ja kirsikanpunainen
Kirjokakkara

Petuniasta, matalasta tuoksuherneestä ja kirjokakkarasta teen amppeliasetelmia, esim. kirjokakkara + tuoksuherne, kirjokakkara + petunia tai petunia + tuoksuherne.
Auringonkukat ja korkea tuoksuherneen asutan ämpäriin/suureen ruukkuun.

YRTIT ja SALAATIT
Rosmariini
Timjami
Basilika
Viinisuolaheinä
Viherminttu
Sitruunamelissa
Paksoi
Mitsuna
Vuonankaali
Lehtisalaatti
Rucola

Salaatteja ajattelin kylvää pitkissä parvekelaatikoissa aina hiukan kerrallaan kutakin, jotta satoa tulisi tasaisesti koko kesän. Paksoi, mitsuna ja vuonankaali kylvetään vasta heinäkuulla kun päivä alkaa lyhenemään, sillä alkavat liian valoisassa kukkimaan turhan aikaisin. Nämä kestävät myös pientä pakkasta ja vuonankaalin lehtiä voi kuulemma kerätä vaikka hangen alta.
Yrtit sijoitan Minigardeniin.

VIHANNEKSET ja MARJAT
Salkopapu
Kurkku (testissä sekä avomaankurkku, että kasvihuonekurkku)
Tomaatti "Tiny Tim"
Ananaskirsikka
Pensaspaprika
Chilipaprika "Cayenne"
Kuukausimansikka
Kurpitsa "Kalebassi"

Salkopapu asuu ämpärissä. Kurkut, ananaskirsikat sekä kalebassin sijoitan kasvusäkkeihin. Tomaatit, pensaspaprika ja kuukausimansikka mahtunevat Minigardeniin ja chilit omiin ruukkuihinsa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kukka-amppeleita tulee katoon roikkumaan 3-4 kpl, ämpäreitä tai suuria ruukkuja 2-3 kpl, pienempiä (20 cm) ruukkuja tulee 2-3 kpl, kasvusäkkejä pari kappaletta, Minigarden vetää n.18 kasvia ja parvekelaatikoita/pitkiä koreja tulee 2-3 kpl.

Ämpärit, joissa on tukea vaativia ja köynnöstäviä kasveja, sijoitan parvekkeen lämpimimpään nurkkaan, jossa käytettävissä on kahden puolen seinäpintaa köynnöstukia ym. varten. Minigarden ja kasvusäkit tulevat olkkarin ikkunan alle ja olkkarin parvekkeen puoleiselle ikkunalaudalle mahtuvat parvekelaatikot.

Amppelit roikkuvat katosta, joten - härregyyd! Vielä jää tilaakin!!! Nimittäin parvekkeen oven takainen nurkkaus ja seinusta jäävät vapaaksi, kun lepotuolillekin olen jo laskenut oman paikan!

Noh, ehkäpä ei pidä hillua liian aikaisin. Osa kasveista kun on melko suurilehtisiä, joten tilanpuute voi iskeä silloin kun sitä vähiten odottaa.

Ja parvekkeemmehan on sellainen perinteinen 1960 -luvun lopun parveke, metrikakskyt leveä ja reilu kolme metriä pitkä, avatuu länteen. Tässä kuva viime keväältä kun julkisivuremontti oli juuri saatu päätökseen.


Näyttää siis kovasti siltä, että tänä vuonna viljelen kaiken alusta asti itse, mutta tokihan tämä on toiveajattelua ja olenkin jo varustautunut siihen, että joidenkin kasvien osalta kaivan kukkaroani ja maksan tyynesti pyydetyn hinnan ostotaimista. Etenkin mansikka epäilyttää kovasti, kuin myös petunia. Näistä kahdesta olen lukenut aika paljon epäonnistumistarinoita, joten saapa nähdä kuinka muijan käy!

Toisaalta: mitäänhän ei saa, ellei edes yritä. :-)

2 kommenttia:

metsäsopraano kirjoitti...

Mikä petuniassa epäilyttää? Mun mummin itse kasvatetut petuniat on aivan eri näköisiä kuin kaupan petuniat. Ne on siis ylitsepursuavan runsaita verrattuna kaupan taimiin, jotka tuottavat muutaman kukan ja that's it. Tietysti voi olla lajike-eroja, jos mummin kukat on vaikka pensasmallia, mutta kukinta on siis todella runsasta ja ovat huomattavasti kestävämiä ja varmempia kuin kaupan taimet.

Anonyymi kirjoitti...

Petuniat ovat pelottavia!
Ei vaan, tuo kerrottu petunia ainakin on aivan ihana!