perjantai 2. huhtikuuta 2010

Piirakkaperinnettä

Harmi, etten voi liittää näihin kuviin sitä tuoksua, joka meidän pirtissä leijailee juuri nyt.

Karjalanpiirakoiden leipominen on taito, jonka "meidän suvun akat" ovat osanneet jo ties monessako polvessa. Minulle perunapiirakat ovat ne oikeat piirakat, enkä ole eläessäni tehnyt riisitäytteisiä kuin muutaman kerran.

Lapsuudenkodissani näitä tehtiin vähintään jouluksi ja pääsiäiseksi ja toki muutaman kerran vuodessa muutenkin. Kerralla piirakoita tehdään lähemmäs sata, joten urakka on aikamoinen, mutta kun touhuun kehittyy rutiini, on homma helppoa kuin heinänteko.

Ohessa ohje n. 30 piirakkaan. Ja tällä ohjeella on ikää vähintään toista sataa vuotta.

Avainsana on: VOI.
Oikea voi.
Korvikkeet eivät käy.

KUORITAIKINA
5 dl ruissihtijauhoja
2 tl suolaa
2-3 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot, vesi ja suola kimmoisaksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta pallo ja jätä taikinapallo tekeytymään vaikkapa jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

TÄYTE
1 kg jauhoisia perunoita
Punaista maitoa
Voita

Valmista perunoista tukeva perunamuussi. Mausta hyvällä kimpaleella voita.

Jätä muusi jäähtymään ja ryhdy kuorien tekoon. Näin se käy:

- jaa taikina kahteen osaan, jätä toinen osa vielä lepäämään
- vaivaa toisesta taikinamöykystä pitkä, tasainen pötkö (n. 20 - 25 cm)
- leikkaa pötkö tasasuuriin palasiin
- pyöräytä palasista nopeasti pallo ja litistä pallot jauhotettua alustaa vasten litteiksi kakkusiksi kuten allaolevassa kuvassa- ota kakku kerrallaan kaulimen alle ja kauli kakuista ohuita, hieman soikeita kuoria. Parhaiten työ käy piirakkapulikalla, mutta sen puutteessa käy tavallinenkin kaulin oikein hyvin.
- leivitä kuorelle kukkurallinen ruokalusikallinen perunamuusia, levitä hieman ja rypytä. Rypyttäminen on helpoin aloittaa keskivaiheilta. Eli kuoren laidoilta sisäänpäin ensimmäinen vekki ja rypytetään ensin toinen pää umpeen. Sen jälkeen piirakka käännetään ja rypytetään taas keskivaiheilta toinen pää umpeen.

Tämän jälkeen piirakat pellille. Piirakat eivät kohoa uunissa, joten ne voi latoa aika tiuhaan, kunhan nyt muutaman millin rako jää.

Uuni +250 astetta ja paistoaika n. 15 minuuttia, kunnes pinta ja täyte alkaa saada väriä. Ruissihtijauhoista tehdyt kuoret näyttävät uunissa pitkään melko vaaleilta, vaikka olisivat jo kypsiäkin, joten varo polttamasta piirakoita!Piirakat ulos uunista ja voikasteeseen! Sulata pannulla 50-100 g voita ja aseta piirakat voisulan sekaan. Sudi nopeasti pullasudilla voita myös piirakan niskaan ja pinoa voipaperilla päällystetylle tarjoiluastialle. Kun viimeinenkin piirakka on saanut kasteen, kääri keon päälle voipaperia ja pyyhe. Pyyhkeen alla jäähtyessään piirakat pehmenevät ja voi imeytyy tasaisesti.


Ja sitten syömään!

Lisukkeeksi sopii kermajuusto, hyvä kinkku tai munavoi. Ja sopii syödä myös sellaisenaan ja laittaa vain voita päälle! (Kyllä, voita. Pekka Puska ja terveysintoilijat hiljaa siellä!)

Piirakat säilyvät hyvinä useita päiviä.

1 kommentti:

Titta kirjoitti...

yami! Ja meilläkin käytetään leivontaan ja ruoanlaittoon aitoa voita, epäilen sen olevan loppujen lopuksi terveellisempää kuin kaikki ne seos-sörsselit mitä niissä kaikissa muissa seoksissa on, ja eihän sitä makua voita mikään! :)