perjantai 7. toukokuuta 2010

Muistilistaa

Pyörähdimme kauppareissullamme vilkaisemassa palsta-aluetta. Kevättöitä ei vielä ole aloitettu, mutta eiköhän se piakkoin tapahdu. Alue on ihan mukava, tosin rautatie menee vieressä, mutta ei anneta sen häiritä. Alue rajautuu pohjoisen puolella katuun, jonka varrella on taloja, samoin länsipuolella. Itäpuolelta alkaa pieni metsänlaita ja niittypiennar. Melko suojaisia paikka siis, ja metsänlaita on mukava eväsretkeilyä ajatellen.

Iltaisin olen opiskellut kasvamaan pitoa. Alan jo pääsemään jyvälle vuoroviljelystä. Ainostaan lannoitustarpeen arviointi tökkii: peruna ei pidä kalkista, mutta mitenkäs vuoroviljelen, kun muut kasvit kalkista kuitenkin pitävät? Toisaalta perunaa ei saisi joka vuosi viljellä samassa paikassa tautien leviämisen vuoksi.

Siemenperunaa pitäisi jo kiirusti jostain hankkia ja se pitäisi idättääkin! Onkohan jo liian myöhäistä. :-/ Kotikätköistä löytyy pussillinen ei-tarkoituksella itänyttä ruokaperunaa, mutta sitä ei suositella, koska se ei ole tarkastettua, eikä näin ollen voida taata sen olevan vapaa kasvitaudeista.

Työkaluhankintoja mietin edelleen. Lapio pitää toki olla, mutta mitä muut työkalut ovat välttämättömiä? Pintamaan möyhäämiseen ja rikkaruohojen tainnuttamiseen varrellinen hara on välttämätön. Ja kuokalla on kätevintä vetää kylvävaot. Entä tarvitsenko rautaharavaa maan tasoittamiseen?

Penkkejä perustaessa olisi varmaankin hyvä muokata mukaan kasvuturvetta, mutta pitääkö sen olla lannoitettua vai lannoittamatonta?
Pää on sekaisin kuin Haminan kaupunki.

Noh, Isoäidin siemenet saapuivat tänään. :-) Huomenna ryhdyn kylvämään auringonkukkaa esikasvatukseen eikä minulla ole vielä harmainta aavistustakaan siitä mihin taimet mahtuvat siiheksi kunnes pystyn istuttamaan ne palstalle.

Palstan hankkiminen laittoi parvekesuunnitelmanikin hieman uusiksi. Nyt saan suuren osan hyötykasveista palstalle, joten parvekkeelle mahtuu enemmän mm. kukkia. Tomaatit, paprikat, chilit ja kasvihuonekurkun jätän kuitenkin suosiolla partsille, sillä siellä niillä on varmemmat mahdollisuudet menestyä. Sen sijaan pavut, herneet, porkkanat etc. lähtevät avomaalle.

Nyt nukkumaan.

6 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Paljon on mietittävää ja muistettavaa ostoslistaa suunnitellessa :)

Peruna ei vielä ole myöhässä, aika viileetä on kuitenkin vielä ollut.
Perunasta tulee rupinen, jos on liikaa kalkkia, mutta aika harvoin sitä kalkkia liikaa on meidän maaperässä.
Laitat perunat ihan normaalisti maahan ja kalkitset muut alueet peruskalkitusohjeen mukaisesti...seuraavana vuonna voi perunan paikkaa vaihtaa ja jos epäilyttää voi silloin perunan istutusalueelle laittaa lannoittamatonta turvetta :)


Lannoitettu turve on hyvä lisä kaikille vihannes-ja kukkakasveille vanhaan maahan sekoitettuna.

Talikko on oiva hankinta maan muokkaukseen ja tuo pitkävartinen hara kuullostaa hyvältä idealta.

Ei muuta kuin iloisia aherrushetkiä palstan parissa :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitos paljon, Hanna! :-)

T. Partsipuutarhuri

Ulla kirjoitti...

Rautaharava ja kuokka ovat kyllä ehdottomia palstalla. Ja kuokka vielä sellainen leveämmän mallinen. Sillä on hyvä muokata ja kääntää maata sekä vetää vakoja perunamaahan.

Mulla olis tarkoitus istuttaa perunat tämän viikon lopulla, kun lupasivat niin ihanaa ilmaa. Ja porkkanatkin kärsii jo kylvää. Kokeilen sellaista karottiporkkanaa joka on lyhyt ja pyöreä, on kuulemma makea.

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Ostan siis kuokan, rautaharavan, lapion ja haran.

Ja tietääkö joku, mistä saa sellaisia suuria vesitynnyreitä? Siis suurempia kuin ne normaalit saavit?

Timo Niemi kirjoitti...

Vesitynnyreitä saa ainakin Etolasta mutta ovat aika kalliita, viikonloppuna kun kävin ostamassa multaa ja muita tarvikkeita niin näin Tarjoustalossa ison vesiastian, taisi olla 250litraa ja siihen sai myös hanan ja hintaa sillä oli muistaakseni 27€.

Kaupoistakaan ei enää saa semmoisia sinisiä isoja tynnyreitä kun esim. sillejä ei enää taideta myydää irtonaisina semmoisista.

Minä olen yhtenä vaihtoehtona ajatellut semmoisia mustia "laastin sekoitus tynnyreitä" jotka ovat vetoisuudeltaan 90 litraa ja hintaa oli Tarjoustalossa alle 9€.

Nämä siis pääkaupunkiseudulla en tiedä sitten muun maan tilannetta.

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Kiitos Timppa!
Mulla onkin noita laastipaljuja jo valmiiksi, koska istutin osan parvekekasveista niihin. Tosin nuo ovat neliskanttisia ja pyöreät toimisivat paremmin.

Pitää käydä katsomassa täältä Turun puolen Tarjoustaloista tuota hanallista tynnyriä. Sellainen olisi tosi kätevä.