keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Oman pihan suunnittelu

Palaan vielä taannoisille Turun puutarhamessuille.
Sain Oma Piha -lehden väeltä mukaani mieluisan lukupaketin. Saila Roution kirjoittama kirja "Oman pihan suunnittelu" on ollut erittäin ilahduttava ja inspiroiva iltojeni ilo.

Poikkeuksena useisiin muihin alan oppaisiin, tämän kirjan parasta antia on sen pohdiskeleva ja lukijan omille ajatuksille ja oivalluksille runsaasti tilaa jättävä kirjoitustyyli! Tätä kirjaa lukiessa ensimmäinen tunne ei ole "minä en osaa enkä pysty", vaan "tämän minä ymmärrän, osaan ja pystyn!".

Kirjassa tarkastellaan pihasuunnittelua ja pihan mahdollisuuksia pohtien "paikan henkeä" ja "puutarhan rytmiä". Nämä juhlavat ilmaukset tuppaavat usein jäämään turhan abstraktille tasolle, mutta tässä kirjassa nämä avataan perusteellisesti. Puutarhan rytmi hahmotetaan tarkastelemalla paitsi puutarhan pinnanmuotoja, kumpareita, notkelmia, pysty- ja poikittaislinjoja, myös käyttötarkoitusta: "Vehreys kutsuu mietiskelyyn, värikkyys leikkiiin." Paikan henkeä aistitaan ennen kaikkea aikaa viettämällä, kuuntelemalla ja katselemalla sitä mikä omalle pihalle on tyypillistä, millainen on muu ympäristö, mitä ääniä kuuluu, mitä tuoksuja tuntuu ja mikä on paikan menneisyys.

Edelleen poikkeuksena moniin muihin alan kirjoihin ja oppaisiin, kirja ei lähesty pihan suunnittelua ensisijaisesti kartoittamalla "ongelmia" ja "ongelmapihoja", vaan näkemällä pihan mahdollisuudet. Rinne on mahdollisuus (eikä ongelma, joka täytyy poistaa etanadynamiitilla ja täytemaalla) ja savimaa on mahdollisuus (kirjassa otsikolla Mahtavaa -savea) ja rikkaruohojen kanssa tullaan sinuiksi!

Kirjassa on huomioitu pienetkin pihat - ja parvekkeet - joten vinkit ja ideat ovat käyttökelpoisia tontin koosta riippumatta.

Tätä teosta suosittelen lämpimästi!

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Kuullostaapa tosi kivalta kirjalta - pitäisköhän hankkia, vaikka noita puutarhaopuksia kirjahylly jo pullisteleekin ;)

Toivottavasti saat parvekepuutarhaasi uusia ideoita :)

sariw kirjoitti...

Sain myös tuon kirjan ja olen samaa mieltä kanssasi, kirja on todella hyvä. Sitä on helppo lukea ja kuvitus on hauskan monipuolinen : )

Saila kirjoitti...

Voi että miten kauniisti sanoit! Kiitos, olen niin iloinen että löydät kirjasta innostusta ja apua.